Депресія є одним із найпоширеніших психічних розладів і, за оцінками фахівців, вона вражає понад 300 мільйонів людей у всьому світі, що становить приблизно 4,4% від загального населення планети. Фактичні цифри, ймовірно, будуть вищими, оскільки цей показник включає лише діагностовані випадки з субклінічними рівнями розладів настрою, які також є дуже поширеними.
Зміст
Існують фармакологічні методи лікування, але багато вчених справедливо підкреслює нездатність антидепресантів стабільно демонструвати перевагу над плацебо у пацієнтів із легкими або помірними симптомами. Тому для боротьби з розладами настрою досліджуються альтернативні методи лікування, зокрема споживання натуральних продуктів або фізичні вправи.
При лікуванні легкої та помірної депресії вчені підтверджують ефективність шафрану, який більше відомий як досить екзотична спеція, перш за все, через її високу вартість.
Шафран, який і зараз широко використовується як спеція та барвник, отримують із рослини Crocus sativus (C. sativus). Він містить сполуки, які вчені досліджували для лікування депресії, тривоги, проблем з очима тощо.
Однак для визначення ефективності шафрану необхідні додаткові дослідження, зокрема щодо його безпечності, адже при застосуванні шафрану можливі побічні ефекти, в тому числі підвищення ймовірності виникнення кровотечі.
Шафран багатий на антиоксиданти, а також здатний покращувати настрій і лібідо.
Шафран — спеція із сильним ароматом і характерним кольором. Попередні дані свідчать про те, що він також може боротися з окисним стресом. Шафран зазвичай безпечний для більшості людей, і його дуже просто додати до раціону.
Шафран дуже дорогий через складність його збирання. Фермери збирають ніжні нитки з кожної квітки вручну. Потім вони нагрівають і висушують нитки, щоб посилити аромат. Ця додаткова робота робить шафран однією з найдорожчих спецій у світі.
Більшість тверджень щодо корисності шафрану пов’язані з високим рівнем специфічних антиоксидантів. Згідно з оглядом 2015 року, основні активні антиоксиданти включають:
Інші сполуки містять кемпферол і кроцетин.
Ці антиоксиданти допомагають боротися з окисним стресом і вільними радикалами в організмі.
Оскільки окислювальний стрес і вільні радикали відіграють важливу роль у розвитку багатьох різних розладів здоров’я, включаючи депресію, рак і хвороби серця, такі антиоксиданти можуть допомогти захистити здоров’я людини.
Під час клінічних досліджень шафран полегшував симптоми депресії краще, ніж плацебо (речовина без ліків), подібно до популярних рецептурних антидепресантів, таких як флуоксетин і циталопрам. Як повідомляють дослідники, при депресії шафран був ефективний сам по собі або в поєднанні з антидепресантами.
Ці результати є позитивними. Однак для кращого оцінювання ефектів і безпечності шафрану необхідне подальше масштабне його вивчення з якіснішими, масштабнішими та тривалішими дослідженнями з різноманітнішими групами учасників.
Отже, з’являється все більше доказів того, що шафран може покращити настрій і бути корисним доповненням до лікування депресії.
Дослідження, результати якого з’явилися у виданні Journal of Behavioral and Brain Science підтвердило, що екстракт шафрану підвищує рівень дофаміну в мозку, не змінюючи рівні інших гормонів мозку, таких як серотонін.
Інші дослідження засвідчують, що споживання 30 мг шафрану щодня може супроводжуватися такими ж ефектами, як і після прийому препаратів, що лікують легку та помірну депресію, як-от іміпрамін та флуоксетин.
Хоча деякі дослідники вже зараз рекомендують використовувати шафран як додаткову терапію для покращення настрою, все ж таки, ще занадто рано призначати його для лікування симптомів депресії.
Управління з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA) внесло шафран до свого загальновизнаного списку безпечних продуктів (GRAS) харчування в якості:
На жаль, існує лише невелика кількість досліджень щодо безпечності шафрану.
Однак наразі відомо, що поширені побічні дії цієї спеції можуть включати:
Шафран може спричиняти й тяжчі побічні дії, зокрема:
Дуже високі дози шафрану можуть бути небезпечними для певних груп людей. Наприклад, автори одного дослідження відзначають, що вагітним жінкам слід уникати вживання більше 5 г шафрану на день, оскільки він має стимулюючу дію на матку.
Не слід забувати про потенційну здатність шафрану вступати у взаємодію з іншими речовинами, у тому числі з активними компонентами різних лікарських засобів.
Існує обмежена інформація щодо можливих медикаментозних взаємодій шафрану із:
Шафран – це стародавня дорога спеція. Він містить антиоксидантні сполуки, які можуть допомогти знизити ризик виникнення певних хронічних захворювань, пов’язаних з окислювальним стресом. Існує мало доказів того, що ці антиоксиданти є кориснішими для організму, ніж ті, які людина може отримати, просто споживаючи багато фруктів та овочів.
Шафран може допомогти покращити настрій, посилити сексуальну функцію та зменшити симптоми ПМС, хоча необхідні додаткові дослідження цих ефектів.
Щодо лікування депресії за допомогою шафрану, наразі можна стверджувати наступне: хоча деякі дослідники рекомендують використовувати шафран як додаткову терапію для покращення настрою, ще занадто рано рекомендувати його для систематичного лікування симптомів депресії.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032717315884
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39351321/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7882499/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-844/saffron
до списку статей Знайти лікаря