Шкала депресії Раскіна (RDRS)

Шкала депресії Раскіна

Шкала депресії Раскіна (Raskin Depression Rating Scale, RDRS) – швидка клінічна психодіагностична методика, побудована на інтерв'ю, призначена для швидкої оцінки рівня депресії. Відома також як «Трьохзональна шкала тяжкості депресії» (Three-Area Severity of Depression Scale).

RDRS використовується у клінічній практиці як для первинної діагностики, так і для оцінки прогресування/регресування захворювання на тлі терапії депресії. Не призначена для самооцінки.

Шкала депресії Раскіна: опис

Raskin Depression Rating Scale являє собою методику для клінічної оцінки тяжкості депресії, в ході якої прояви подаються як об'єктивно (записуються лікарем), так і суб'єктивно (описуються пацієнтом). Цей підхід дозволяє робити висновок про симптоматичну картину депресії та про ступінь її тяжкості.

У цьому контексті симптоми депресії поділяються на три групи (три зони):

  1. Зміни поведінки.
  2. Прояви, описувані вербально.
  3. Вторинні симптоми депресії, в тому числі соматичні (безсоння, розлади шлунка і кишечника, поганий апетит, труднощі зосередження, пригадування, суїцидальні тенденції).

Процедура проведення

Внутрішня структура RDRS організована просто і коротко. Шкала складається із трьох зон для оцінки: вербальних скарг, поведінки та вторинних симптомів (у тому числі соматичних).

Кожен пункт/зона оцінюється від 1 балу (не виражений розлад) до 5 балів (вираженість максимальна).

Шкала заповнюється у процесі стандартного психіатричного обстеження пацієнта. Фахівцю рекомендується збирати якомога більше інформації для точної оцінки по кожному пункту.

Обробка результатів та інтерпретація

На підставі оцінок трьох пунктів вираховується загальний бал шкали. За результатами авторів, про наявність розладу депресивного спектру свідчить більше 8 балів (тобто від 9 і вище).

Шкала депресії Раскіна: клінічна значимість

Raskin Depression Rating Scale застосовується для диференціальної діагностики, оцінки динаміки перебігу захворювання, а також дозволяє робити висновок про ефективність терапії.

Незважаючи на те, що шкала депресії Раскіна була розроблена ще в 1969 році, вона до цих пір затребувана в психіатрії. RDRS дозволяє швидко і досить точно:

  • оцінити наявність/відсутність у пацієнта розладів депресивного спектру;
  • відстежити зміни його стану в динаміці.

Однак RDRS дещо грубувата – ця шкала поступається дискримінативною чутливістю іншим психодіагностичним методикам, наприклад, шкалі депресії Гамільтона або PHQ-9, тому застосовується не самостійно, а в комплексі з іншими подібними інструментами психодіагностики. Можлива також помилкова діагностика тяжкості депресії.

  1. Вербальні скарги. Смуток, знижений настрій, відчуття безпорадності та нікчемності, знижений інтерес, бажання смерті, плаксивість

  2. Поведінка. Пацієнт виглядає сумним, плаксивим, розмовляє сумним голосом, помітною є психомоторна загальмованість, спостерігається нестача енергії

  3. Вторинні симптоми депресії. Безсоння або надмірна сонливість; розлади функції шлунково-кишкового тракту, сухість у роті; поганий апетит, проблеми з концентрацією уваги або пам'яттю; суїцидальні тенденції (спроби самогубства в анамнезі)

Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
17 квітня 2024
Аналізи на депресію: про роль лабораторних досліджень у діагностуванні депресії
Діагностування такого тяжкого захворювання як клінічна депресія потребує комплексного підходу, в першу чергу, тому що причини виникнення депресії різні й можуть включати спадкову схильність, перенесену психологічну травму, постійний стрес і навіть соматичні захворювання (наведений перелік причин, на жаль, неповний).
29 березня 2024
Психобіотики та дієта при депресії
Протягом багатьох десятиліть «золотим стандартом» лікування депресивних розладів вважалося поєднання медикаментозної терапії (препаратів з різних груп антидепресантів та деяких інших лікарських засобів) і психотерапії, тобто застосування словесного впливу на психіку людини, що страждає на психічний розлад (у даному випадку – на депресію) з терапевтичною метою.
13 лютого 2024
Судинна депресія: маловідома форма розладу настрою у похилому віці
Дані деяких досліджень стану й функціонування нервової системи, а також радіологічні дані про причетність судинних захворювань до розвитку деяких типів депресії у літніх людей стали основою опису судинної депресії, вікового розладу настрою. Клінічні й рентгенологічні прояви та часте поєднання з когнітивними розладами відрізняють її від інших типів депресії.
13 грудня 2023
Чи існують табу в розмовах з людиною, яка хворіє на депресію
Симптоми депресії, які відчувають хворі люди, включають втрату надії, відсутність мотивації та значне зниження активності у повсякденній діяльності. Кожен переживає депресію по-різному, і деякі люди можуть не відчувати того, про що повідомляють інші.