Чи існують табу в розмовах з людиною, яка хворіє на депресію

Чи існують табу в розмовах з людиною, яка хворіє на депресію

Симптоми депресії, які відчувають хворі люди, включають втрату надії, відсутність мотивації та значне зниження активності у повсякденній діяльності. Кожен переживає депресію по-різному, і деякі люди можуть не відчувати того, про що повідомляють інші.

(Що можна і не можна говорити людині з депресією)

Зміст

Понад 280 мільйонів людей у всьому світі борються з депресією.

Неправильні розмови про депресію можуть змусити людину, яка страждає на це захворювання, відчувати сором або провину за свій стан, а також сприяти виникненню у неї страху осуду з боку оточуючих щодо її психічного розладу. Це зменшує шанси хворих людей шукати підтримку. Через хибні уявлення та страхи майже 60% людей з депресією не звертаються по медичну допомогу. «Неофіційний» громадський осуд, тобто стигматизація розладу психічного здоров’я, – явище, неприйнятне для сучасного суспільства, яке може заважати як особистому, так і професійному життю хворого.

Те, як про депресію говорять у суспільстві, може дуже вплинути на хворих. Розуміння того, що саме варто сказати і чого краще не говорити, а також як допомогти чоловікові / дружині, другові чи іншій близькій людині з депресією, може значно сприяти їхньому одужанню.

Особливості спілкування з людиною, що страждає на депресію

Важливо пам’ятати, що депресія – це захворювання, яке потребує лікування препаратами, методами психотерапії або їхнім поєднанням. Коли ви говорите з близькою людиною про її депресію, повторення банальностей може змусити її відчути, що ви применшуєте її почуття. Коли ви висловлюєте власні почуття, фрази, які ви використовуєте, можуть здаватися зрозумілими та доречними з вашої точки зору, але людина з депресією може відчувати нерозуміння її стану, агресію, ворожість, насмішку, внаслідок чого вона почуватиметься глибоко скривдженою. Важливо обговорювати психічне здоров’я з близькими вам людьми, але якщо ви не будете проявляти такт і співчуття, ваші спроби можуть більше нашкодити, аніж допомогти.

Необхідно уникати коментарів на кшталт:

  • «Тобі варто позбутися своїх думок і звичок!»
  • «Просто докладай більше зусиль!»

При спілкуванні з людьми із депресією не можна

Спілкуючись із людьми з депресією, варто

  • Бути байдужим;
  • применшувати їхні відчуття;
  • ігнорувати симптоми;
  • заперечувати реальність того, що вони відчувають;
  • порівнювати їхні відчуття з відчуттями інших людей;
  • звинувачувати хворих в егоїзмі
  • Нагадувати, що ви розумієте їхній стан;
  • питати, як ви могли б допомогти;
  • брати на себе частину роботи (хатня робота, допомога у виконанні домашніх завдань тощо);
  • пропонувати допомогу у пошуку способів полегшення їхнього стану;
  • висловлювати емпатію і розуміння;
  • підтримувати хворих морально

Якщо хтось каже людині старатися більше, коли вона й так докладає всіх зусиль, це може деморалізувати і змусити хворого з депресією відчути, що його ситуація безнадійна.

Є багато факторів та причин розвитку депресії, які іноді неможливо контролювати. Коли людина впадає в депресію, справа не в тому, щоб просто «відговорити себе» від поганого настрою. Як і при діабеті або, наприклад, гіпотиреозі, депресія може виникнути через те, що організм не виробляє достатньо речовин, необхідних для нормального функціонування. Так, людина з діабетом не може змусити свій організм виробляти більше інсуліну, а людина, яка переживає депресію через низький рівень нейромедіаторів, не може просто переконати себе, що має цих речовин у мозку більше.

Подібно до того, як люди з діабетом можуть потребувати лікування інсуліном, люди з депресією потребують медичного втручання та підтримки. Для декого це може означати прийом ліків, які усувають хімічний дисбаланс, що сприяє розвитку захворювання.

Про шкідливість спрощеного підходу до стану хворого з депресією

Регулярні заклики «підбадьоритися» або «посміхнутися», адресовані хворому, можуть здатися вам дружніми та підтримуючими, але вони надто спрощують відчуття глибокого смутку, пов’язаного з депресією.

Людина в депресії не може змусити свій мозок виробляти більше нейромедіаторів, як і не може просто «примусити» себе бути щасливою. І хоча практика позитивного мислення, безсумнівно, є корисною, цього недостатньо, щоб вилікувати когось від депресії.

Лікарі-психіатри кажуть, що іноді люди, які насправді потребують їхньої допомоги, часто мають здоровий вигляд. Іншими словами, зовнішній вигляд людини не обов’язково відображає те, як вона почувається всередині. Це стосується багатьох психічних захворювань, а також хронічних хвороб і станів, які іноді вважаються невидимими. Тому уникайте таких тверджень, як:

  • «Але ти не виглядаєш пригніченим!»
  • «Ви зовсім не здаєтеся сумними!»

Нерідко люди з депресією та тривогою дуже стараються «демонструвати гарне обличчя» та приховувати свої справжні почуття від інших, що, по суті, є характерною особливістю депресії.

Деякі причини, чому люди з депресією можуть намагатися приховати свої почуття:

  • Хворі з депресією можуть бути збентеженими, розгубленими, відчувати провину, соромитися або боятися того, що станеться, коли інші люди дізнаються, що вони в депресії.
  • Вони можуть хвилюватися, що їх вважатимуть некомпетентними на роботі чи поганими батьками.
  • Вони можуть дуже переживати з приводу того, що їхня дружина / чоловік, родина та друзі перестануть їх любити.

Не заперечуйте їхній біль

Коли ви розмовляєте з другом або близькою людиною, що перебуває в депресії або переживає важкий період, утримайтеся від спокуси порівняти біль. Пам’ятайте, що біль (емоційний і фізичний) є не тільки суб’єктивним, але й відносним явищем.

Уникайте таких коментарів, як:

  • «Та не може бути, що насправді все так погано».
  • «Але ж могло бути й гірше».
  • «Ти думаєш, що тільки тобі погано».

Людям з депресією також не вистачає внутрішніх ресурсів, необхідних для ефективної та здорової боротьби зі стресом. Подія чи ситуація, яка спричиняє у здорової людини лише невелике роздратування чи незручність, для людини з депресією може здатися непереборною перешкодою.

Люди часто хвилюються, якщо не бачать чіткої «причини» своєї депресії, і незнання цього може погіршити ситуацію. Те, як виглядає чиєсь життя зовні, не завжди відображає те, як людина почувається всередині.

Депресія не потребує виправдання. Цей досвід дуже особистий, і навіть якщо ви дійсно дбаєте про когось і хочете допомогти, пам’ятайте, що ви ніколи не можете напевно знати, як насправді почувається людина з депресією. Можливо, її життя дійсно може бути гіршим, але депресія полягає не в тому, наскільки погано все є насправді, а в тому, наскільки погано почуває себе хвора людина в цей момент. Уникайте порівнянь або влаштування «змагань» за те, хто почувається гірше. Це лише змусить її думати, що ви применшуєте її гіркий досвід або не дуже розумієте те, що вона вам говорить.

Не звинувачуйте!

Хоча дефіцит речовин, які регулюють настрій, технічно проявляється у свідомості, фраза «це все є лише у твоїй голові» виглядає зневажливо. Люди, які чують цю фразу, також можуть подумати, ніби їх звинувачують у «вигадці» або брехні про те, що вони відчувають. Тому, спілкуючись із хворим на депресію, уникайте наступних фраз:

Крім того, депресія дуже часто є не лише в голові людини, але й у її тілі. Існує багато фізичних симптомів депресії, включаючи хронічний біль, які є цілком реальними. Депресія – це захворювання, при якому не можна очікувати покращення без лікування.

Часом може здатися, що людина в депресії дуже стурбована власним життям (або, точніше, своїми думками), але це не робить її егоїстом. Уникайте коментарів, які соромлять таких людей за те, як вони почуваються, наприклад:

  • «Ти думаєш тільки про себе».
  • «У інших людей теж є проблеми».
  • «Ти занадто багато думаєш про себе».

Натяк на те, що людині з депресією байдуже до інших людей не змінить її стан, а лише підживлюватиме почуття провини, сорому та безцільності існування. Насправді люди, які переживають депресію, все ще піклуються про інших.

Не забувати і про себе…

Постійна підтримка друга або дружини / чоловіка з депресією може бути важким завданням для вашого психічного здоров’я, тому важливо подбати про власне благополуччя. Намагайтеся у вільний час займатися тим, що вам до вподоби; окрім того, здорове харчування та достатній сон допоможуть вам впоратися зі стресом. Не соромтеся звертатися по професійну медичну допомогу, якщо відчуєте, що потребуєте її.

Електронні джерела:

https://psychcentral.com/depression/things-you-should-and-not-say-to-a-depressed-person#donts

https://www.mindpath.com/resource/6-things-not-to-say-to-someone-with-depression/

https://www.health.nsw.gov.au/mentalhealth/psychosocial/strategies/Pages/communicating-depression.aspx

https://www.choosingtherapy.com/what-not-to-say-to-someone-with-depression/

https://www.everydayhealth.com/depression-quiz/what-to-say-what-not-to-say.aspx

https://www.talkiatry.com/blog/what-not-to-say-to-someone-with-depression

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
17 квітня 2024
Аналізи на депресію: про роль лабораторних досліджень у діагностуванні депресії
Діагностування такого тяжкого захворювання як клінічна депресія потребує комплексного підходу, в першу чергу, тому що причини виникнення депресії різні й можуть включати спадкову схильність, перенесену психологічну травму, постійний стрес і навіть соматичні захворювання (наведений перелік причин, на жаль, неповний).
29 березня 2024
Психобіотики та дієта при депресії
Протягом багатьох десятиліть «золотим стандартом» лікування депресивних розладів вважалося поєднання медикаментозної терапії (препаратів з різних груп антидепресантів та деяких інших лікарських засобів) і психотерапії, тобто застосування словесного впливу на психіку людини, що страждає на психічний розлад (у даному випадку – на депресію) з терапевтичною метою.
13 лютого 2024
Судинна депресія: маловідома форма розладу настрою у похилому віці
Дані деяких досліджень стану й функціонування нервової системи, а також радіологічні дані про причетність судинних захворювань до розвитку деяких типів депресії у літніх людей стали основою опису судинної депресії, вікового розладу настрою. Клінічні й рентгенологічні прояви та часте поєднання з когнітивними розладами відрізняють її від інших типів депресії.
13 грудня 2023
Чи існують табу в розмовах з людиною, яка хворіє на депресію
Симптоми депресії, які відчувають хворі люди, включають втрату надії, відсутність мотивації та значне зниження активності у повсякденній діяльності. Кожен переживає депресію по-різному, і деякі люди можуть не відчувати того, про що повідомляють інші.