Стрес чи тривожний розлад: як відрізнити?

Стрес чи тривожний розлад: як відрізнити?

Життя будь-якої людини може бути напруженим. Можна бути у стані стресу через певні події на роботі або через інші травматичні події, такі як стихійне лихо, пандемія та інше. Час від часу відчувати вплив стресу на організм – це нормально для кожної людини.

Що таке стрес? Стрес — це фізична або психічна реакція на зовнішній подразник, наприклад, труднощі на роботі, хворобу, хатні справи. Стресовий фактор може бути одноразовим, короткочасним, або він може повторюватися протягом тривалого часу.

Що таке тривога та тривожний розлад? Відчуття тривоги — це реакція організму на стрес, яка може виникнути, навіть якщо ніякої реальної загрози немає.

Якщо цей стан тривоги не зникає і починає заважати вашому життю – це може вплинути на здоров’я. Можуть виникнути проблеми зі сном або з імунною, травною, серцево-судинною та репродуктивною системами. Крім того, такий тривожний стан може бути передумовою розвитку психічних захворювань, таких як тривожний розлад або депресія.

Отже, як дізнатися, коли потрібно звернутися по допомогу?

Стрес

І стрес, і тривога

Тривога

  • Зазвичай це реакція на зовнішню причину, наприклад, сварку з близькою людиною.
  • Як тільки ситуація вирішується, стан стресу зникає.
  • Може бути позитивним або негативним. Наприклад, може стимулювати людину до виконання певного завдання вчасно, а може, навпаки, змусити людину втратити сон

Як стрес, так і відчуття тривоги можуть вплинути на розум і тіло людини. Можуть виникнути наступні симптоми:

  • Надмірна стурбованість.
  • Тривожність.
  • Напруження.
  • Головний біль або біль у тілі.
  • Високий кров’яний тиск.
  • Втрата сну
  • Зазвичай це внутрішня реакція на стрес.
  • Як правило, включає в себе постійне відчуття напруження або страху, який не зникає і заважає жити.
  • Є постійною, навіть якщо немає безпосередньої загрози

Важливо: контроль стресу

Кожна людина відчуває стрес, і іноді цей стрес може здаватися занадто сильним. Ризик виникнення тривожного розладу збільшується, якщо ви відчуваєте, що не можете самостійно впоратися зі стресом або якщо відчуваєте наступні симптоми:

  • Стрес впливає на ваше повсякденне життя.
  • Стрес змушує вас уникати певного виду діяльності.
  • Стрес присутній завжди.

Як впоратися зі стресом і тривогою

Аналізуючи фактори, які спричиняють чи запускають стрес та визначивши методи, які допомагають саме вам, можна зменшити відчуття тривожності та покращити повсякденне життя. Для того, щоб визначити, що найбільше допомагає вам особисто, потрібно пройти шлях спроб і помилок. Ось перелік дій, які ви можете спробувати, коли починаєте відчувати тривогу.

Також для самооцінки рівня тривожності ви можете пройти тест на тривожний розлад.

Вправи на релаксацію

Ви можете завантажити на телефон додаток із вправами, такими як техніка глибокого дихання чи візуалізація, або порадами з практики усвідомленості, яка є психологічним процесом активного звертання уваги на поточний момент.

Окрім того, займайтеся спортом та зверніть увагу на харчування. Потрібно вживати здорову їжу і робити це регулярно.

Дотримуйтеся режиму сну і переконайтеся, що ви достатньо спите.

Уникайте надмірного вживання кофеїну, наприклад, безалкогольних напоїв чи кави.

Визначте свої негативні та деструктивні думки і киньте їм виклик.

Зверніться до близьких людей, членів сім’ї, які можуть допомогти вам.

Зізнайтеся собі та оточуючим, що вам потрібна додаткова допомога.

Якщо вам важко впоратися самостійно або симптоми стресу чи прояви тривоги не зникають, можливо, настав час поговорити з фахівцем. Психотерапія (розмовна терапія) і медикаментозна терапія є двома основними методами лікування тривожного розладу, і більшості людей вдається вирішити дану проблему за допомогою їхнього поєднання.

Електронне джерело: https://www.nimh.nih.gov/health/publications/so-stressed-out-fact-sheet

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
15 березня 2024
Тривожність зранку: порятунок є
Тривожність зранку, або ранкова стривоженість, – явище досить поширене і знайоме багатьом людям. Однією з найнеприємніших особливостей тривожності зранку є те, що вона «задає» настрій людини на весь день, негативно впливає на якість життя, працездатність та психологічний стан.
13 грудня 2023
Сепараційна тривога – хвороба не тільки «дитяча»…
Занадто науковий термін «сепараційна тривога» має синонім – «тривожність, пов'язана з розлукою», який є зрозумілішим широкому загалу. Звичайно, практично кожному доводилося зранку бачити маленьких діток, які плакали, захлинаючись сльозами, йдучи до дитячого садочка. Це найпростіший приклад сепараційної тривоги, спричиненої розлукою (нехай і короткою, тимчасовою) з матір'ю – найближчою для дитини людиною і найнадійнішим захисником від небезпек навколишнього, такого непривітного в уяві дитини, світу.
9 листопада 2023
Тривога без причини
Тривога є однією з найпоширеніших проблем, з якими доводиться стикатися людству. Підвищена тривожність може бути спричинена низкою різноманітних факторів.
18 жовтня 2023
Когнітивно-поведінкова терапія: зцілення словом
Когнітивно-поведінкова терапія – це одна з найпоширеніших і найкраще вивчених форм психотерапії. Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) є поєднанням двох терапевтичних підходів, відомих як когнітивна терапія та поведінкова терапія.