Фізичні вправи при мігрені: ліки або фактор ризику?

Фізичні вправи при мігрені: ліки або фактор ризику?

Мігрень - це форма сильного повторюваного головного болю, який пов'язаний зі змінами в ділянках мозку, що реагують на больові відчуття, а також реакцією судин, що забезпечують його кровопостачання.

Вміст

Хоча фізичні вправи високої інтенсивності іноді викликають напади мігрені, є переконливі докази і того, що регулярні помірні вправи можуть знизити частоту мігрені.

Як вправи впливають на мігрень?

У науковій літературі існує неоднозначна інформація щодо впливу фізичних вправ на напади мігрені. Загалом, вправи прийнято вважати тригером головного болю; тим не менше, не можна ігнорувати їх потенційний вплив як немедикаментозного втручання для лікування хронічних больових станів. Існує безліч популяційних досліджень, що показують, що зниження рівня фізичної активності пов'язано з більш високою захворюваністю і частотою нападів мігрені. З іншого боку, фізична активність пов'язана з поліпшенням результатів лікування мігрені і пов'язаних з нею розладів, включаючи порушення сну, депресію і тривогу. Більш того, звичка до регулярних вправ може зменшити інтенсивність симптомів мігрені. Проте, вправи іноді виступають в якості пускового фактора мігрені, ймовірно, через підвищення артеріального тиску. Це основна причина зниження фізичної активності у пацієнтів з мігренню. Таким чином, важливо розуміти правильне дозування і інтенсивність фізичного навантаження, щоб уникнути можливих негативних наслідків.

Чому заняття фізкультурою можуть викликати мігрень?

Є багато причин, через які вправи можуть погіршити перебіг мігрені. Наприклад, раптовий початок регулярних інтенсивних вправ без належного планування може викликати початок мігрені через різке збільшення потреби організму в кисні. Так само початок вправ на порожній шлунок може викликати різке падіння рівня цукру в крові, що призведе до виникнення мігрені. Недостатнє споживання рідини до, під час або після тренування також може спровокувати напад мігрені через зневоднення організму. Оскільки висока температура навколишнього середовища і низький атмосферний тиск є відомими тригерами мігрені, вправи в жаркому кліматі або на великій висоті можуть викликати мігрень, яка зазвичай триває від 5 хвилин до 48 годин. Це називається головним болем при фізичному навантаженні або головним болем фізичної напруги. Поєднання несприятливих умов навколишнього середовища з переходом на новий комплекс вправ може збільшити ризик виникнення головного болю, пов'язаного з вправами. Раптове різке зміна способу життя, таке як одночасний початок режиму високоінтенсивних вправ і здорового харчування, може призвести до нападу мігрені, якщо ці зміни не будуть проводитися належним чином. Наприклад, обмеження калорійності раціону або недостатнє споживання білка в поєднанні з підвищеною витратою енергії може спровокувати напади мігрені. Так само нерегулярна практика вправ високої інтенсивності може стати тригером через напругу м'язів і болю. Крім того, у пацієнта може виникнути мігренозна аура, якщо під час занять спортом він отримає удар по голові будь-яким предметом, наприклад, футбольним м'ячем.

Як вправи знижують частоту і інтенсивність мігрені?

Існує безліч доказів того, що певні вправи діють як ефективне немедикаментозне втручання для зменшення головного болю при мігрені. Відомо, що щоденні вправи стимулюють вивільнення природного болезаспокійливого гормону ендорфіну, і це може сприяти зменшенню інтенсивності і частоти мігренозного головного болю. Так само викликане фізичними вправами вивільнення природного антидепресанту, званого енкефаліном, допомагає знизити рівень стресу, який є одним з основних тригерів мігрені. Таким чином, пацієнти з мігренню можуть використовувати фізичні вправи як профілактичний засіб, щоб зменшити кількість ліків, що приймаються щодня. Відомо, що аеробні вправи позитивно впливають на якість сну, серцево-судинну систему і контроль ваги. Таким чином, регулярні аеробні навантаження можуть принести користь пацієнтам з мігренню, покращуючи якість сну, допомагаючи схуднути людям з надмірною вагою або ожирінням і зменшуючи вплив факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Крім того, мігрень пов'язана з підвищеним ризиком інсульту, і пацієнтам, що страждають на мігрень, рекомендується мінімізувати чинники ризику інсульту, ведучи здоровий спосіб життя, що включає регулярну фізичну активність. Навпаки, повторювані анаеробні вправи можуть викликати мігрень через підвищення рівня молочної кислоти в крові.

Які вправи корисні при мігрені?

Дослідження показали, що найбільшу користь пацієнтам з мігренню приносять легкі і помірні аеробні вправи: такі як швидка ходьба, біг підтюпцем, плавання, їзда на велосипеді, танці, стрибки зі скакалкою і т.п. - вони найбільш ефективні для зменшення симптомів мігрені. Ці вправи призначені для поліпшення кардіо-респіраторної витривалості. Перед тим, як приступити до виконання будь-яких вправ високої інтенсивності, рекомендується правильна розминка і поступове збільшення навантаження. Це допомагає знизити ймовірність нападу мігрені. На початку нового тренування важливо почати з вправ низької інтенсивності. Інтенсивність можна поступово збільшувати, якщо пацієнт добре переносить таке збільшення. Для підтримки нормального рівня глюкози в крові необхідно прийняти їжу не менше ніж за годину до тренування. Крім того, потрібно вживати достатню кількість рідини до, під час і після тренування, щоб підтримувати гідратацію організму на належному рівні. Вода або ізотонічні спортивні напої, що містять збалансовану кількість мінералів і глюкози, можуть бути корисні для підтримки гомеостазу організму під час вправ. Щоб отримати позитивний ефект від вправ, слід виконувати вправи середньої інтенсивності не менше 30 хвилин 3 рази в тиждень. Всім людям корисні регулярні вправи, однак поліпшення симптомів мігрені може не проявлятися протягом кількох тижнів або навіть місяців таких занять. Також важливо вести докладний облік режиму вправ і нападів мігрені. Це допомагає краще зрозуміти вплив фізичних вправ на мігрень, а також переконатися, що вправи не діють в якості тригера мігренозного болю.

Джерело:

https://www.news-medical.net/health/Does-Exercise-Help-or-Worsen-Migraines.aspx

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
5 квітня 2024
Ранні симптоми нападу мігрені: попереджений – значить озброєний
Мігрень – це головний біль пульсуючого характеру, зазвичай інтенсивніший з одного боку голови. Як правило, головний біль при мігрені є часто досить сильним та здатний перешкоджати повсякденній діяльності. Без відповідного лікування біль може тривати від чотирьох годин до трьох днів.
4 квітня 2024
Мігрень у дітей: виявлення та усунення харчових тригерів
Як відомо, мігрень – це, частіше за все, сильний пульсуючий головний біль, який зазвичай виникає з одного боку голови. Іноді мігренозний біль може зміщуватися з одного боку голови до іншого або відчуватися одночасно з обох боків. Мігрень часто супроводжується нудотою або блюванням. Люди з мігренню часто дуже чутливі до світла, шуму та запахів. Перед нападом мігренозного головного болю можуть відбутися зміни зору: людина може бачити миготливі вогні або темні плями.
15 березня 2024
Поліпрагмазія при мігрені: коли «більше» зовсім не означає «краще»
Мігрень – це неврологічне захворювання, одним з основних проявом якого є сильний головний біль. Він виникає епізодично і часто супроводжується нудотою, блюванням та підвищеною чутливістю до світла.
9 листопада 2023
Профілактика мігрені – завдання цілком реальне
Головний біль мігренозного походження є потужним фактором інвалідизації; мігрень також стає причиною частих відвідувань поліклініки і навіть викликів бригад невідкладної допомоги, що створює значний тягар для здоров’я та бюджету людини. Частий головний біль входить до п’ятірки найпоширеніших причин відвідування відділень невідкладної допомоги та до двадцятки найпоширеніших причин відвідування поліклініки.