Магічне мислення – «спадок» еволюції людського мозку

Магічне мислення – «спадок» еволюції людського мозку

Сучасні психологи вважають, що магічне мислення – це тип мислення, який є одним із різновидів так званого когнітивного упередження або когнітивної ілюзії, тобто ірраціонального, неправильного сприйняття подій навколишнього світу і неправильної інтерпретації причинно-наслідкових зв’язків у надзвичайно складному поєднанні різних процесів у цьому світі.

Зміст

Магічне мислення за своєю суттю не є шкідливим і зустрічається у багатьох культурах. Це може бути спосіб, яким люди представляють свої релігійні та духовні переконання, наприклад, у ритуалах, пов’язаних із релігійними обрядами і церемоніями. Це також можуть бути традиції, звичаї чи забобонні звички, отримані з дитинства від членів родини чи друзів. Більшість людей знають принаймні два-три забобони, навіть якщо вони в них не вірять.

Попри те, що зараз вже XXI століття, численні забобони минулих часів все ще часто зустрічаються у соціумі. Багато з них мали на меті принести успіх, здоров’я, багатство та щастя – торкнутися до дерев’яного предмета, щоб відвести біду, задути свічки на іменинному торті, загадуючи при цьому якесь бажання, або взяти з собою щасливий талісман на іспит у школі чи вузі.

З іншого боку, існують забобони щодо неминучого нещастя у разі якихось «неправильних» дій людини. Наприклад, випадково розбите дзеркало є передвісником декількох років нещастя, або людині «гарантована» невдача, коли чорна кішка перетне їй дорогу.

Ці забобони можуть спонукати людей уявляти, що їхні дії призведуть до успіху чи нещастя, якими б ірраціональними такі дії не були. Багато хто дотримується таких ритуалів і досі, причому вони можуть бути приємними і нешкідливими, наприклад, кинути монетку в озеро чи фонтан і загадати бажання. Однак для декого забобони та інші типи дій, які називаються магічним мисленням, є руйнівними, особливо для людей із розладами психічного здоров’я. Людина може буквально вірити в магію чи надприродні сили, або ж просто хвилюватися, що її внутрішнє життя впливає на світ несподіваним чином.

Дослідники дитячої психології вважають, що магічне мислення у дітей є ознакою початкової стадії когнітивного розвитку. Це період від 2 до 7 років, коли у дітей розвивається мовлення та абстрактне мислення. Проте магічне мислення також може відігравати певну роль у деяких розладах психічного здоров’я, таких як обсесивно-компульсивний розлад (ОКР) і маячні розлади.

У який спосіб може проявлятися магічне мислення

Деякі найпоширеніші різновиди магічного мислення:

  • Забобони. Це форма магічного мислення, коли людина вірить, що певна поведінка, як-от носіння однієї і тієї ж сорочки під час кожного екзамену, може вплинути на ніяк не пов’язані з цим події і стати «гарантією» хорошої оцінки під час складання іспиту.
  • Ритуали. Багато людей виконують ритуали, щоб отримати відчуття контролю над життям. Для багатьох це не шкідливо і не є ознакою психічного розладу. Але екстремальні, жорсткі або зумовлені тривожністю ритуали, зокрема надмірне миття рук, можуть бути ознакою психічного захворювання.
  • Незвичайні релігійні вірування. Хоча деякі релігійні вірування можуть мати схожість із магічним мисленням, вони відрізняються. Наприклад, деякі представники різних конфесій вважають, що молитва може вплинути на фізичний світ, але оскільки це типова частина релігії із загальновизнаною системою переконань, психологи не вважають її шкідливою. Проте вчені можуть вважати крайні або нетипові релігійні переконання наслідком магічного мислення.
  • Думки дитинства. Маленькі діти постійно вивчають, як влаштований світ, тому вони можуть вважати, що їхній внутрішній і зовнішній світи пов’язані тісніше, ніж це є насправді. Наприклад, дитина може повірити, що щось погане трапилося з членом сім’ї через те, що вона розізлилася на нього і подумки лаяла цю людину або навіть бажала їй нещастя.
  • Маячні ідеї. Деякі ілюзії включають магічне мислення, наприклад, віру в те, що людина може контролювати інших за допомогою своїх думок, або що вона має надприродну, «божественну» силу.

Коли магічне мислення може стати шкідливим

Те, чи допомагатиме магічне мислення людині у повсякденному житті, чи навпаки – шкодитиме їй, багато в чому залежить від типу думок, які виникають внаслідок магічного мислення, та емоцій або поведінки, які з ними пов’язані.

Магічне мислення може бути корисним, даючи людині відчуття контролю над ситуацією, яку вона насправді мало контролює. Наприклад, забобони можуть допомогти людині менше хвилюватися в очікуванні результатів екзамену.

Обмін магічними віруваннями з іншими також може дати людині відчуття спільності, наприклад, коли забобони футбольних уболівальників є частиною командних зв’язків.

Однак певні типи магічного мислення можуть мати шкідливі наслідки, як-от:

  • Стрес і тривога. Деякі магічні думки базуються на страху та зумовлюють тривогу. Наприклад, люди починають хвилюватися, що можуть випадково завдати шкоди собі чи іншим своїми думками та емоціями. Це може спричинити стрес, який шкодить психічному та фізичному здоров’ю.
  • Спотворення реальності. Магічне мислення може порушити розуміння людиною реальності. Це трапляється при шизофренії та маячних розладах, але також може виникнути у людей і без даних діагнозів.
  • Надмірна довіра. Люди, які вірять, що магічне мислення є результативним, можуть покладатися на нього, шкодячи собі чи іншим. Наприклад, людина може покладатися на молитву для лікування хвороби замість того, щоб звертатися по допомогу до лікаря, і це може бути небезпечно. Коли ж магічні думки чи поведінка не спрацьовують, вона може почуватися засмученою, злою та безсилою.
  • Екстремізм. Іноді деякі магічні думки призводять до крайніх переконань та екстремальної поведінки.

Водночас слід зазначити, що магічне мислення не обов’язково має такі наслідки.

Магічне мислення та психічне здоров'я

Доречно також згадати про те, що іноді магічне мислення може бути ознакою деяких психічних хвороб. До них належать:

  • ОКР. Люди з ОКР мають нав’язливі думки, іноді – приємні, а іноді – страшні, які начебто виникають нізвідки. Навіть якщо людина з ОКР зазвичай не є забобонною, вона може зосередитися на марновірстві через ці думки.
  • Генералізований тривожний розлад (ГТР). Люди з ГТР також можуть мати магічні думки. Наприклад, вони можуть непокоїтися через те, що якщо вони перестануть про щось турбуватися, то події розвиватимуться за найгіршим сценарієм.
  • Маячні розлади. Маячні розлади, такі як шизофренія, можуть зумовлювати у людей магічне мислення, магічні думки або ірреальне сприйняття навколишньої дійсності.

Якщо магічне мислення людини є симптомом основного захворювання, варіанти лікування включають психотерапію та спеціальні лікарські засоби. Психотерапія з часом допомагає людині змінити своє магічне мислення. Людям з маячними розладами можуть знадобитися ліки, щоб зменшити симптоми. Проте ще раз слід наголосити на тому, що сама по собі наявність магічного мислення не завжди є ознакою психічної хвороби, і цей тип мислення не обов’язково завдає шкоди.

Про потребу у медичній допомозі

За наявності магічного мислення звернутися до лікаря необхідно, якщо:

  • людина відчуває тривожність або пригнічення через свої магічні думки;
  • думки спричиняють екстремальну чи шкідливу поведінку (надмірне миття рук);
  • близькі занепокоєні через незвичне сприйняття дійсності;
  • людина бачить або вірить у те, чого інші люди не бачать.

Звичайно ж, якщо магічне мислення спонукає людину завдавати шкоди собі або іншим, їй слід звернутися по медичну допомогу якомога швидше.

Проте не варто надмірно хвилюватися щодо свого магічного мислення: у більшості випадків, це цілком нормально. Час від часу це явище з’являється у житті кожної людини. Найчастіше це не шкідливо, а в деяких ситуаціях – навіть корисно.

Електронні джерела:

https://www.verywellmind.com/magical-thinking-in-generalized-anxiety-disorder-4151291

https://www.medicalnewstoday.com/articles/magical-thinking

https://psychcentral.com/health/magical-thinking

https://www.britannica.com/science/magical-thinking

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
23 квітня 2024
Магічне мислення – «спадок» еволюції людського мозку
Сучасні психологи вважають, що магічне мислення – це тип мислення, який є одним із різновидів так званого когнітивного упередження або когнітивної ілюзії, тобто ірраціонального, неправильного сприйняття подій навколишнього світу і неправильної інтерпретації причинно-наслідкових зв’язків у надзвичайно складному поєднанні різних процесів у цьому світі.
3 квітня 2024
Гормони та тривога: гормональний дисбаланс як причина психічного розладу
Тривожні розлади є надзвичайно поширеним захворюванням. За оцінками фахівців, протягом життя такі розлади вражають приблизно 31% дорослих жителів розвинутих країн. У деяких випадках причиною надмірної тривожності є гормональні порушення.
15 березня 2024
Тривожність зранку: порятунок є
Тривожність зранку, або ранкова стривоженість, – явище досить поширене і знайоме багатьом людям. Однією з найнеприємніших особливостей тривожності зранку є те, що вона «задає» настрій людини на весь день, негативно впливає на якість життя, працездатність та психологічний стан.
13 грудня 2023
Сепараційна тривога – хвороба не тільки «дитяча»…
Занадто науковий термін «сепараційна тривога» має синонім – «тривожність, пов'язана з розлукою», який є зрозумілішим широкому загалу. Звичайно, практично кожному доводилося зранку бачити маленьких діток, які плакали, захлинаючись сльозами, йдучи до дитячого садочка. Це найпростіший приклад сепараційної тривоги, спричиненої розлукою (нехай і короткою, тимчасовою) з матір'ю – найближчою для дитини людиною і найнадійнішим захисником від небезпек навколишнього, такого непривітного в уяві дитини, світу.