Епілепсія та особливості харчування

Епілепсія та особливості харчування

Лікувати епілептичні напади можна за допомогою низки протиепілептичних препаратів (ПЕП). Проте, деякі з них змінюють метаболізм і засвоєння багатьох поживних речовин. Таким чином, пацієнти з епілепсією можуть мати вищий ризик розвитку дефіциту поживних речовин і його небажаних наслідків. З іншої точки зору, надзвичайно важливо розуміти роль деяких поживних речовин та специфічних дієт у лікуванні епілепсії. Це може допомогти краще контролювати епілептичні напади у таких пацієнтів.

Зміст

Крім того, певні продукти харчування здатні не лише впливати на перебіг захворювання, а й у деяких пацієнтів можуть стати причиною погіршення стану, тобто почастішання судомних нападів. Нижче наведений перелік основних тригерів таких нападів, з якого стає зрозумілою роль фактора дієти у цьому явищі (у підрозділі «Зовнішні фактори» відповідний текст виділений жирним шрифтом).

Можливі тригери епілептичних нападів

Лікарські засоби

  • Пропуск чергового прийому ПЕП.
  • Інші ліки, які приймаються на додаток до протиепілептичних препаратів.

Внутрішні фактори

  • Стрес, хвилювання та емоційні розлади
    • цей тип надмірної стимуляції може знизити стійкість людини до судом, змінюючи звичний режим сну та споживання їжі.
  • Нудьга, сум
    • дослідження засвідчують, що люди, які мають постійні заняття (робота, навчання), що не є для них обтяжливими, менш схильні до ймовірності почастішання судом.
  • Нестача сну може змінювати електричну активність мозку та спричиняти судоми.
  • Підвищення температури може збільшити ймовірність судом у деяких дітей.
  • Менструальний цикл
    • у багатьох жінок напади посилюються приблизно в час менструації. Це явище називається катаменіальною епілепсією. Воно пов’язане зі змінами рівня гормонів, збільшенням затримки рідини в організмі та змінами рівня протиепілептичних препаратів у крові.

Зовнішні фактори

  • Алкоголь може впливати на швидкість, з якою печінка розщеплює протиепілептичні ліки
    • це може знизити рівень протиепілептичних препаратів у крові, впливаючи на контролювання судом.
  • Порушення режиму харчування
    • Частота нападів залежить від коливань рівня цукру в крові (занадто низький або занадто високий);
    • Харчові стимулятори, такі як чай, кава, шоколад, цукор, солодощі, безалкогольні напої, надлишок солі, спецій і білків тваринного походження можуть спровокувати судоми, раптово змінюючи обмін речовин в організмі;
    • деякі батьки повідомляють, що алергічні реакції на певні продукти (наприклад, біле борошно) також спричиняють судоми у їхніх дітей;
    • учені також з’ясували, що зумовлювати судоми може дефіцит певних поживних речовин, наприклад, нестача кальцію.
  • Дуже тепла погода, гарячі ванни або душ, особливо при різкій зміні температури.
  • Телебачення, відео та мерехтливе світло
    • «стробоскопічний ефект» від швидкої зміни зображень на яскравому екрані, швидкої зміни кольорів або чергування тіней чи візерунків теж можуть спровокувати напади.

Деякі пацієнти стверджують, що спричинити у них судоми можуть певні барвники та консерванти, а також глутамат натрію і штучні підсолоджувачі. Ці штучні інгредієнти містяться у багатьох продуктах з позначкою «з низьким вмістом жиру».

Популярні соки, як-от грейпфрутовий і гранатовий сік, не спричиняють судомних нападів, але вони можуть посилити побічні ефекти деяких ліків від епілепсії, включаючи карбамазепін, діазепам і мідазолам. У листівці з інформацією про ліки завжди містяться дані про те, чи потрібно пацієнту уникати вживання цих соків.

І ще трохи про каву й тонізуючі безалкогольні напої. Кофеїн, який міститься в каві, чаї, колі та деяких енергетичних напоях, має стимулюючу дію на центральну нервову систему (ЦНС). Взаємозв’язок між кофеїном, контролюванням судом та протиепілептичними препаратами є складним і до кінця не вивченим. Однак, деякі наукові дані свідчать про те, що кофеїн може збільшити ймовірність виникнення судом у частини хворих на епілепсію. Кофеїн також може вплинути на ефективність протиепілептичних засобів для контролювання нападів.

Про можливість використання спеціальних дієт для лікування епілепсії

Дієтотерапія є потенційно цінним доповненням до інших методів лікування епілепсії, таких як протисудомні препарати, хірургічні втручання та стимуляція блукаючого нерва. Хоча кетогенна дієта (з високим вмістом жирів, достатнім вмістом білка і низьким вмістом вуглеводів) є методом лікування епілепсії, який найчастіше застосовується, існують й інші досить ефективні підходи, що включають дієту Аткінса (з високим вмістом жиру, високим вмістом білка і низьким вмістом вуглеводів), дієту, збагачену поліненасиченими жирними кислотами, а також дієту, спрямовану на загальне обмеження споживання калорій.

Нещодавно американські вчені з медичного центру Лангон при Нью-Йоркському університеті, які ретельно досліджували питання про можливість дієтотерапії при епілепсії, опублікували свої висновки щодо цього питання.

Вони вважають, що певні дієти можуть допомогти зменшити частоту нападів у пацієнтів, яким не приносять користі ліки чи хірургічне втручання. Дослідники з центру Лангон рекомендують три різні дієти та дають поради щодо того, яка з них може бути найкращою, виходячи з типу нападів або епілепсії у людини.

Кетогенна дієта

Кетогенна дієта складається, в основному, з продуктів з високим вмістом жиру, причому більша частина решти калорій забезпечується білком. Дієта містить дуже мало вуглеводів і призначена для індукції метаболічного стану, який називається кетозом. Кетоз змушує клітини організму використовувати для отримання енергії кетони, які розщеплюються з жирів, замість глюкози, яка розщеплюється з вуглеводів.

Кетоз імітує стан голодування, і проведені раніше дослідження засвідчують, що у деяких людей з епілепсією під час голодування часто зменшується частота нападів або вони взагалі зникають. У частини хворих напади не з’являлися навіть після припинення кетогенної дієти, яка тривала декілька років.

Така дієта застосовується, в основному, для лікування пацієнтів дитячого віку з епілепсією, але дорослі також можуть використовувати цю дієту. Дозволені продукти з великим вмістом жиру (майонез, вершкове масло та жирні вершки), невеликі порції фруктів, сиру, м'яса, риби, птиці. Їжа повинна бути ретельно відміряна і зважена.

При дотриманні кетогенної дієти пацієнтам треба пам’ятати про те, що навіть невелика кількість цукру може звести нанівець усе лікування та спричинити судоми, тому цукор є абсолютно забороненим продуктом. З цієї причини люди, які дотримуються кетогенної дієти, повинні ретельно стежити за тим, щоб цукру не містили не тільки продукти харчування, але й ліки, вітаміни і навіть зубна паста.

Модифікована дієта Аткінса

Модифікована дієта Аткінса є альтернативою кетогенній дієті. Подібно до кетогенної дієти, люди вживають продукти з високим вмістом жиру, такі як бекон, яйця, майонез, вершкове масло, гамбургери, жирні вершки та олія. Але модифікована дієта Аткінса має менше обмежень і може включати такі продукти як хліб і навіть тістечка, за умови, що загальна добова кількість вуглеводів буде залишатися нижчою від показника, визначеного дієтологом чи неврологом. Наприклад, ця дієта може дозволяти споживання не більше 20-25 грамів вуглеводів на день.

Дієта з низьким глікемічним індексом

Дієта з низьким глікемічним індексом зосереджена на продуктах із низьким глікемічним індексом, тобто таких, що повільно змінюють рівень глюкози в крові у бік підвищення, або взагалі не мають впливу на цей показник. Хоча наразі вчені ще достеменно не розуміють механізм цього явища, але низький рівень глюкози в крові значно зменшує ризик виникнення судом у деяких людей, які страждають на епілепсію. Дозволені продукти при цій дієті – м’ясо, сир і більшість овочів з високим вмістом клітковини.

Дана дієта намагається відтворити позитивний ефект кетогенної дієти, хоча й дозволяє споживати більше вуглеводів. Продукти не потрібно зважувати, але важливо стежити за розміром порцій. Пацієнт також повинен пам’ятати про необхідність балансу між споживанням вуглеводів і достатньої кількості жиру та білка.

Проте, варто завжди пам’ятати, що не можна самостійно приймати рішення щодо будь-якої дієти, адже тільки лікар-невролог може прийняти рішення щодо її доцільності індивідуально у кожному конкретному випадку.

Електронні джерела:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551815/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928610/

https://epilepsysociety.org.uk/living-epilepsy/wellbeing-and-epilepsy/diet-and-nutrition

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
22 квітня 2025
Дієта при епілепсії
Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке супроводжується частими нападами. Короткі спалахи електричної активності в мозку призводять до судом та інших симптомів, зокрема неконтрольованого тремтіння або втрати свідомості.
24 жовтня 2024
Криптогенна епілепсія
Криптогенна епілепсія: що це таке? Дізнайтеся про причини, симптоми та методи діагностики цього типу епілепсії на MozOk.ua
7 листопада 2022
Стреси, порушення сну, баріатричні операції: про відомі та маловідомі тригери епілептичних нападів
Судоми виникають, коли у людини розвивається порушення електричної активності мозку. Якщо у хворого було принаймні два напади, і вони не були спричинені іншим відомим захворюванням, такому пацієнту можуть поставити діагноз «Епілепсія».
8 липня 2022
Епілепсія та особливості харчування
Лікувати епілептичні напади можна за допомогою низки протиепілептичних препаратів (ПЕП). Проте, деякі з них змінюють метаболізм і засвоєння багатьох поживних речовин. Таким чином, пацієнти з епілепсією можуть мати вищий ризик розвитку дефіциту поживних речовин і його небажаних наслідків. З іншої точки зору, надзвичайно важливо розуміти роль деяких поживних речовин та специфічних дієт у лікуванні епілепсії. Це може допомогти краще контролювати епілептичні напади у таких пацієнтів.