Дієта при епілепсії

Дієта при епілепсії

Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке супроводжується частими нападами. Короткі спалахи електричної активності в мозку призводять до судом та інших симптомів, зокрема неконтрольованого тремтіння або втрати свідомості.

Зміст

При епілепсії велике значення мають особливості харчування людини, адже правильне здорове харчування знижує ризик виникнення нових нападів, а вживання шкідливих при епілепсії продуктів здатне значно погіршити стан пацієнта.

Важливі особливості раціону людей, що страждають на епілепсію

Певні дієти та обмеження вживання деяких видів їжі можуть допомогти зменшити частоту нападів. Дослідження підтвердили, що кетогенна дієта та модифікована дієта Аткінса відіграють важливу роль у лікуванні епілепсії та судом. Обмеження споживання солодощів і переважання в раціоні цільних продуктів, фруктів та овочів, допомагає зменшити частоту нападів і покращити якість життя людей з епілепсією.

Згідно з оглядом досліджень, опублікованим у 2019 році, кетогенна дієта може допомогти в лікуванні епілепсії та зменшити частоту нападів, адже вона імітує стан голодування, коли симптоми епілепсії часто зменшуються або навіть зникають на деякий час.

Дотримання кетогенної дієти (дієти з низьким вмістом вуглеводів, високим вмістом жиру, без рафінованих продуктів і солодощів) допомагає при епілепсії, яка не покращується після операції або не реагує на прийом ліків. Відомо, що близько 30% людей мають стійку до ліків епілепсію.

Про велике значення овочів та фруктів у раціоні епілептиків

Овочі та фрукти мають антиоксидантні та протизапальні властивості, а також високий вміст вітамінів і мікроелементів. Усе це може допомогти знизити ризик виникнення судом у людей з епілепсією.

Однак не кожен різновид фруктів і овочів є корисним при епілепсії. Корисні фрукти та овочі для лікування епілепсії мають високий вміст клітковини та низький глікемічний індекс, наприклад:

  • ягоди;
  • цитрусові;
  • солодкий перець;
  • яблука;
  • бобові;
  • томати;
  • вишня;
  • гранат;
  • капуста броколі;
  • шпинат;
  • листова капуста;
  • брюссельська капуста.

Про роль білків і «правильних» жирів

Кетогенна дієта при епілепсії – не єдиний режим харчування, який може допомогти в лікуванні цієї хвороби.

В огляді 2020 року дослідники виявили, що модифікована дієта Аткінса та дієта з низьким глікемічним індексом, що включає високе споживання білків і корисних жирів, можуть допомогти при судомах та інших симптомах епілепсії.

Корисні при епілепсії білки містяться у:

  • домашній птиці;
  • червоному м'ясі;
  • рибі;
  • яйцях;
  • молочних продуктах;
  • бобових;
  • горіхах і насінні;
  • тофу.

Більшість дієт при епілепсії включають продукти, що містять здорові мононенасичені та поліненасичені жири, такі як омега-3 та омега-6 жирні кислоти, адже ненасичені жири, які є рідкими при кімнатній температурі, мають низку переваг для здоров’я, зокрема:

  • зниження рівня холестерину;
  • зняття запалення;
  • зниження ризику розвитку раку;
  • запобігання когнітивної дегенерації та деменції.

Продукти, що містять корисні жири:

  • жирна риба (лосось, скумбрія, сардини);
  • горіхи і насіння;
  • авокадо;
  • йогурт;
  • оливки;
  • тофу;
  • яйця.

Під час приготування їжі слід використовувати корисні олії, зокрема:

  • оливкову;
  • соняшникову;
  • рапсову;
  • кунжутну;
  • сафлорову;
  • кукурудзяну;
  • арахісову.

Зневоднення організму – специфічна загроза при епілепсії

Зневоднення може спричинити судоми. Відмова від алкогольних напоїв важлива для підтримання гідратації, а також лікування епілепсії, адже алкоголь є сечогінним засобом і збільшує виділення сечі. Людям з епілепсією необхідно вживати багато рідини протягом дня.

Продукти з низьким глікемічним індексом

Продукти з низьким глікемічним індексом (сир, овочі з високим вмістом клітковини та м’ясо) сприяють зниженню ризику перепадів рівня цукру в крові, а низький рівень глюкози в крові може знизити ризик виникнення судом.

Також лікарі рекомендують людям з епілепсією намагатися уникати споживання вуглеводів із високим глікемічним індексом (білий хліб, хлібобулочні вироби та оброблені закуски), адже вони теж впливають на рівень глюкози в крові.

Вітаміни та мікроелементи

Вітаміни та мікроелементи допомагають організму залишатися здоровим. Лікарі помітили, що дефіцит поживних речовин (цинку, селену, вітамінів групи В та вітаміну D) може збільшити ризик виникнення судом у людей з епілепсією. Лікар зможе визначити, чи є у хворого дефіцит таких речовин, і призначить вітамінні добавки чи добавки, що містять мікроелементи.

Заборонені продукти при епілепсії

Людям з епілепсією слід уникати або обмежувати споживання продуктів, які можуть спричинити перепади рівня цукру в крові, зокрема солодощів, рафінованих вуглеводів та нездорових жирів. Загалом, щодо того, що не можна їсти при епілепсії, варто запитати у лікаря.

Продукти, які можуть спричинити судоми

Зловживання алкоголем є поширеним тригером судом. Невелика кількість алкоголю судом не викликає.

За даними Товариства хворих на епілепсію, немає переконливих доказів того, що певна їжа спричиняє судоми, проте деякі люди помітили певні харчові тригери епілепсії, як-от:

  • барвники та консерванти;
  • штучні підсолоджувачі;
  • кофеїн.

Рівень цукру в крові та судоми

Лікарі не до кінця розуміють, як рівень цукру в крові може спричинити судоми, однак підтверджено, що раптове збільшення або зменшення його рівня може спричинити судоми у людей з епілепсією та діабетом.

Дослідження 2021 року засвідчило, що люди з епілепсією мають вищий ризик виникнення судом через 60 хвилин після вживання їжі. Дотримання збалансованої та насиченої поживними речовинами дієти, збагаченої корисними жирами та білком, може допомогти зменшити ризик виникнення перепадів рівня цукру в крові та судом.

Варто знати: як їжа може взаємодіяти з ліками від епілепсії

Деякі продукти можуть взаємодіяти з протиепілептичними препаратами, прискорюючи метаболізм ліків організмом, таким чином знижуючи їхню ефективність і збільшуючи ймовірність судом. Це, зокрема:

  • грейпфрути;
  • гранати;
  • алкоголь;
  • їжа та напої, що містять кофеїн.

Треба перевіряти інформацію про призначені ліки та консультуватися з лікарем, щоб дізнатися, яких продуктів і напоїв слід уникати, і чи слід приймати ліки в певний час у зв’язку з прийомом їжі або напоїв.

Протиепілептичні препарати також можуть впливати на те, як організм засвоює деякі поживні речовини, наприклад:

  • вітамін D;
  • вітамін K;
  • кальцій;
  • магній;
  • марганець;
  • фолієву кислоту.

У деяких людей це може спричинити дефіцит певних поживних речовин.

Висновки

Лікарі-невропатологи рекомендують людям з епілепсією та судомами дотримуватися дієти, збагаченої білками та корисними жирами, наприклад, модифікованої дієти Аткінса та кетогенної дієти, адже надмірне вживання вуглеводів зумовлює перепади рівня цукру в крові та збільшує ризик виникнення судом.

Щоб запобігти судомним нападам, хворим, що страждають на епілепсію, слід уникати або обмежувати вживання алкоголю та кофеїну, а також продуктів з високим рівнем цукру й вуглеводів, зокрема хлібобулочних і кондитерських виробів.

Джерела:

https://nyulangone.org/conditions/epilepsy-seizure-disorders/treatments/dietary-therapies-for-epilepsy-seizure-disorders

https://www.epilepsy.com/treatment/dietary-therapies

https://www.epilepsy.com/treatment/dietary-therapies/ketogenic-diet

https://www.verywellhealth.com/foods-to-avoid-with-epilepsy-6944715

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
22 квітня 2025
Дієта при епілепсії
Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке супроводжується частими нападами. Короткі спалахи електричної активності в мозку призводять до судом та інших симптомів, зокрема неконтрольованого тремтіння або втрати свідомості.
24 жовтня 2024
Криптогенна епілепсія
Криптогенна епілепсія: що це таке? Дізнайтеся про причини, симптоми та методи діагностики цього типу епілепсії на MozOk.ua
7 листопада 2022
Стреси, порушення сну, баріатричні операції: про відомі та маловідомі тригери епілептичних нападів
Судоми виникають, коли у людини розвивається порушення електричної активності мозку. Якщо у хворого було принаймні два напади, і вони не були спричинені іншим відомим захворюванням, такому пацієнту можуть поставити діагноз «Епілепсія».
8 липня 2022
Епілепсія та особливості харчування
Лікувати епілептичні напади можна за допомогою низки протиепілептичних препаратів (ПЕП). Проте, деякі з них змінюють метаболізм і засвоєння багатьох поживних речовин. Таким чином, пацієнти з епілепсією можуть мати вищий ризик розвитку дефіциту поживних речовин і його небажаних наслідків. З іншої точки зору, надзвичайно важливо розуміти роль деяких поживних речовин та специфічних дієт у лікуванні епілепсії. Це може допомогти краще контролювати епілептичні напади у таких пацієнтів.