Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке супроводжується частими нападами. Короткі спалахи електричної активності в мозку призводять до судом та інших симптомів, зокрема неконтрольованого тремтіння або втрати свідомості.
Зміст
При епілепсії велике значення мають особливості харчування людини, адже правильне здорове харчування знижує ризик виникнення нових нападів, а вживання шкідливих при епілепсії продуктів здатне значно погіршити стан пацієнта.
Певні дієти та обмеження вживання деяких видів їжі можуть допомогти зменшити частоту нападів. Дослідження підтвердили, що кетогенна дієта та модифікована дієта Аткінса відіграють важливу роль у лікуванні епілепсії та судом. Обмеження споживання солодощів і переважання в раціоні цільних продуктів, фруктів та овочів, допомагає зменшити частоту нападів і покращити якість життя людей з епілепсією.
Згідно з оглядом досліджень, опублікованим у 2019 році, кетогенна дієта може допомогти в лікуванні епілепсії та зменшити частоту нападів, адже вона імітує стан голодування, коли симптоми епілепсії часто зменшуються або навіть зникають на деякий час.
Дотримання кетогенної дієти (дієти з низьким вмістом вуглеводів, високим вмістом жиру, без рафінованих продуктів і солодощів) допомагає при епілепсії, яка не покращується після операції або не реагує на прийом ліків. Відомо, що близько 30% людей мають стійку до ліків епілепсію.
Овочі та фрукти мають антиоксидантні та протизапальні властивості, а також високий вміст вітамінів і мікроелементів. Усе це може допомогти знизити ризик виникнення судом у людей з епілепсією.
Однак не кожен різновид фруктів і овочів є корисним при епілепсії. Корисні фрукти та овочі для лікування епілепсії мають високий вміст клітковини та низький глікемічний індекс, наприклад:
Кетогенна дієта при епілепсії – не єдиний режим харчування, який може допомогти в лікуванні цієї хвороби.
В огляді 2020 року дослідники виявили, що модифікована дієта Аткінса та дієта з низьким глікемічним індексом, що включає високе споживання білків і корисних жирів, можуть допомогти при судомах та інших симптомах епілепсії.
Корисні при епілепсії білки містяться у:
Більшість дієт при епілепсії включають продукти, що містять здорові мононенасичені та поліненасичені жири, такі як омега-3 та омега-6 жирні кислоти, адже ненасичені жири, які є рідкими при кімнатній температурі, мають низку переваг для здоров’я, зокрема:
Продукти, що містять корисні жири:
Під час приготування їжі слід використовувати корисні олії, зокрема:
Зневоднення може спричинити судоми. Відмова від алкогольних напоїв важлива для підтримання гідратації, а також лікування епілепсії, адже алкоголь є сечогінним засобом і збільшує виділення сечі. Людям з епілепсією необхідно вживати багато рідини протягом дня.
Продукти з низьким глікемічним індексом (сир, овочі з високим вмістом клітковини та м’ясо) сприяють зниженню ризику перепадів рівня цукру в крові, а низький рівень глюкози в крові може знизити ризик виникнення судом.
Також лікарі рекомендують людям з епілепсією намагатися уникати споживання вуглеводів із високим глікемічним індексом (білий хліб, хлібобулочні вироби та оброблені закуски), адже вони теж впливають на рівень глюкози в крові.
Вітаміни та мікроелементи допомагають організму залишатися здоровим. Лікарі помітили, що дефіцит поживних речовин (цинку, селену, вітамінів групи В та вітаміну D) може збільшити ризик виникнення судом у людей з епілепсією. Лікар зможе визначити, чи є у хворого дефіцит таких речовин, і призначить вітамінні добавки чи добавки, що містять мікроелементи.
Людям з епілепсією слід уникати або обмежувати споживання продуктів, які можуть спричинити перепади рівня цукру в крові, зокрема солодощів, рафінованих вуглеводів та нездорових жирів. Загалом, щодо того, що не можна їсти при епілепсії, варто запитати у лікаря.
Зловживання алкоголем є поширеним тригером судом. Невелика кількість алкоголю судом не викликає.
За даними Товариства хворих на епілепсію, немає переконливих доказів того, що певна їжа спричиняє судоми, проте деякі люди помітили певні харчові тригери епілепсії, як-от:
Лікарі не до кінця розуміють, як рівень цукру в крові може спричинити судоми, однак підтверджено, що раптове збільшення або зменшення його рівня може спричинити судоми у людей з епілепсією та діабетом.
Дослідження 2021 року засвідчило, що люди з епілепсією мають вищий ризик виникнення судом через 60 хвилин після вживання їжі. Дотримання збалансованої та насиченої поживними речовинами дієти, збагаченої корисними жирами та білком, може допомогти зменшити ризик виникнення перепадів рівня цукру в крові та судом.
Деякі продукти можуть взаємодіяти з протиепілептичними препаратами, прискорюючи метаболізм ліків організмом, таким чином знижуючи їхню ефективність і збільшуючи ймовірність судом. Це, зокрема:
Треба перевіряти інформацію про призначені ліки та консультуватися з лікарем, щоб дізнатися, яких продуктів і напоїв слід уникати, і чи слід приймати ліки в певний час у зв’язку з прийомом їжі або напоїв.
Протиепілептичні препарати також можуть впливати на те, як організм засвоює деякі поживні речовини, наприклад:
У деяких людей це може спричинити дефіцит певних поживних речовин.
Лікарі-невропатологи рекомендують людям з епілепсією та судомами дотримуватися дієти, збагаченої білками та корисними жирами, наприклад, модифікованої дієти Аткінса та кетогенної дієти, адже надмірне вживання вуглеводів зумовлює перепади рівня цукру в крові та збільшує ризик виникнення судом.
Щоб запобігти судомним нападам, хворим, що страждають на епілепсію, слід уникати або обмежувати вживання алкоголю та кофеїну, а також продуктів з високим рівнем цукру й вуглеводів, зокрема хлібобулочних і кондитерських виробів.
https://www.epilepsy.com/treatment/dietary-therapies
https://www.epilepsy.com/treatment/dietary-therapies/ketogenic-diet
https://www.verywellhealth.com/foods-to-avoid-with-epilepsy-6944715
до списку статей Знайти лікаря