Голковколювання при мігрені: альтернативний метод лікування головного болю

Голковколювання при мігрені: альтернативний метод лікування головного болю

Мігренозні болі виснажують хворого і є причиною значного порушення звичного повсякденного життя. Багатьом людям, що страждають на мігрень, доводиться приймати спеціальні лікарські засоби, призначені для гамування і профілактики цього специфічного різновиду головного болю.

Зміст

Проте, такі ліки мають певні побічні ефекти внаслідок чого деякі хворі на мігрень шукають альтернативний шлях позбавлення від страждань. Одним із таких методів, який деякі лікарі вважають ефективним для полегшення болю, пов’язаного з мігренню, є голковколювання або акупунктура.

Акупунктура – це різновид традиційної китайської медицини, при якій лікарі вводять голки з нержавіючої сталі для одноразового використання в певні точки тіла. Зараз акупунктура часто застосовується для профілактики нападів мігрені разом з методами доказової медицини (фармакотерапія, ін’єкції ботулотоксину типу А, моноклональні антитіла до CGRP, тобто до пептиду, зв'язаного з геном кальцитоніну) або – у деяких випадках – як єдиний метод терапії і профілактики.

Водночас багато лікарів досить скептично ставляться до лікування мігрені з допомогою голковколювання, вважаючи, що зменшення числа нападів при застосуванні акупунктури є лише проявом ефекту плацебо.

Якраз полегшення мігрені і є однією з причин, чому люди відвідують кабінети акупунктуристів. Згідно з Кокранівським оглядом 2016 року, приблизно 50% тих, хто звертається до голкотерапевтів, кажуть, що після лікування у них зменшилась потреба в знеболюючих препаратах. Є наукові дані, які свідчать, що акупунктура може зменшити частоту мігренозних болів або навіть запобігти їх появі. Найбільші шанси на успіх мають хворі, які використовують акупунктуру разом з іншими методами лікування.

Сучасні методи акупунктури

Наразі існують два основних види акупунктури: традиційна китайська та західна медична.

Традиційні китайські медичні концепції описують хворобу як порушення «ці» (форми енергії або «життєвої сили») в організмі. Згідно з цією теорією, «ці» тече по чотирнадцяти меридіанах на поверхні тіла, на якій розташовані точки акупунктури. Голковколювання має на меті відновити правильний потік «ці» по меридіанах. Діагностика може включати детальне обстеження пульсу та язика. Розміщення голки є індивідуальним, тому кожен пацієнт з мігренню може отримати різну кількість і локалізацію введених голок. Таке лікування часто поєднується з порадами щодо зміни дієти та китайським лікуванням травами.

Західна медична акупунктура – це сучасний науковий підхід, який ґрунтується на біологічних ефектах введення голки, а також на клінічних та лабораторних дослідженнях. Учені виявили, що голковколювання впливає на нервову систему, включаючи місце розташування голок, а також спинний мозок та стовбур мозку, де відбувається ефект зменшення передачі больових сигналів, та ділянки мозку, які регулюють емоційні аспекти болю. Західна медична акупунктура використовує як місцеві точки (наприклад, на голові та шиї), так і віддалені точки (наприклад, на руках та ногах).

Можливі переваги акупунктури при мігрені

Ідея стародавнього методу лікування голковколюванням полягає в тому, щоб змінити потік енергії через тіло, досягнувши рівноваги та гармонії. За словами фахівців акупунктури, введення голок в певні точки тіла призводить і до інших ефектів, як-от:

  • посилення кровообігу;
  • посилене вивільнення організмом власних знеболюючих сполук, наприклад ендорфінів;
  • розслаблення м’язів.

Прихильники цього методу також стверджують, що акупунктура має деякі власні переваги перед традиційними методами лікування мігрені:

  • Профілактика головного болю. Зростаюча кількість досліджень показує, що акупунктура може допомогти запобігти нападам мігрені або зменшити їх кількість.
  • Зменшення ризику побічних ефектів. Деякі пацієнти з мігренню можуть відчувати неприємні побічні ефекти при прийомі ліків або мати захворювання, які обмежують застосування рекомендованих лікарських засобів. В такому випадку, акупунктура може бути певною альтернативою традиційним методам лікування мігренозного болю.

Ризики голковколювання

Як і всі медичні процедури, голковколювання становить певні ризики, включаючи:

  • Травми голками для акупунктури. Нестерильна голка для акупунктури може сприяти поширенню інфекційних захворювань. Якщо голкотерапевт неправильно вводить голку, це може поранити шкіру та призвести до розвитку інфекції.
  • Неправильний діагноз. Не всякий головний біль є проявом мігрені. Хоча більшість головних болів не є серйозними і не свідчать про загрозу життю, іноді головний біль може бути симптомом важкого захворювання, наприклад пухлини мозку. Люди, які замість звернення до лікаря одразу йдуть до фахівця з акупунктури, у випадку серйозного захворювання, що є причиною головного болю, можуть не отримати своєчасно відповідний діагноз та адекватне лікування.
  • Короткострокові побічні ефекти. Дослідження 2010 року свідчить про те, що близько 10% людей повідомляють про легкі, короткочасні побічні ефекти після акупунктури. Такі ефекти включають втому, головний біль, нудоту та подібні симптоми.

Загальні рекомендації щодо голковколювання

Щоб отримати максимальну віддачу від акупунктури, хворому слід пам’ятати про наступне:

  • Перш ніж спробувати акупунктуру, варто порадитись з лікарем. У деяких випадках лікар може направити людину до надійного голкотерапевта.
  • Вибирати слід акупунктуриста, що має ліцензію. Треба ознайомитись з відгуками перед відвідуванням сеансу та запитати у фахівця з акупунктури про запобіжні санітарні заходи, які він застосовує, та про те, як він мінімізує ризик побічних реакцій.
  • Ведення журналу симптомів головного болю. Такий підхід допоможе визначити, чи працює акупунктура.
  • Звернення до лікаря одночасно з початком курсу голковколювання. Варто пам’ятати, що якщо голкотерапевт одночасно не є також дипломованим лікарем, він не має права лікувати хворих. Треба уникати акупунктуристів, які кажуть, що можуть діагностувати захворювання або заохочують до відмови від стандартної медичної допомоги.

У деяких країнах існують національної комісії з сертифікації голковколювання та східної медицини, на веб-сайтах яких містяться переліки фахівців з голковколювання, що мають ліцензію на таку діяльність.

Чи існують наукові докази ефективності акупунктури при мігрені?

Варто зазначити, що більшість досліджень ефективності голковколювання при головному болю розглядали акупунктуру головним чином як інструмент запобігання мігрені, а не як спосіб її лікування на початку нападу. Але кілька досліджень дійсно свідчать про те, що голковколювання може бути ефективним методом лікування мігрені.

Кокранівський огляд 2016 року містить аналіз результатів 22 досліджень акупунктури при мігрені. Деякі дослідження порівнювали голковколювання з відсутністю лікування, а інші порівнювали акупунктуру з її імітацією або ефективність голковколювання та лікарських засобів.

Дослідники виявили, що акупунктура давала переваги у всіх трьох типах досліджень. Акупунктура перевершила за ефективністю імітацію голковколювання, плацебо та стандартне лікування мігрені.

Через три місяці після акупунктури частота головних болів зменшилася щонайменше наполовину у 57% реципієнтів акупунктури та 46% учасників, які приймали препарати для профілактики мігрені. Через шість місяців 59% реципієнтів акупунктури повідомляли, що їхній головний біль зменшився щонайменше наполовину, порівняно з 54% пацієнтів, які приймали препарати для профілактики мігрені.

Трохи раніше, у 2012 році автори рандомізованого контрольованого дослідження також дійшли подібних висновків. У процесі цього дослідження 480 пацієнтів отримували один з трьох видів акупунктури, включаючи електричну акупунктуру, а також імітацію голковколювання.

Групи акупунктури повідомляли про незначне зменшення частоти головних болів через 5-8 тижнів після початку лікування. У період з 3-го по 16-й тиждень усі групи акупунктури повідомили про значне поліпшення порівняно з пацієнтами, які отримували імітацію акупунктури.

Рандомізоване клінічне дослідження 2017 р. свідчить, що голковколювання може забезпечити довгострокові переваги профілактики мігрені. Дослідники протягом 24 тижнів спостерігали 249 учасників, які мали в анамнезі мігренозний головний біль без аури. Пацієнти отримували або справжню акупунктуру, або її імітацію, або були включені до групи очікування і взагалі не отримували ніякого лікування (контрольна група).

Згідно щоденників головного болю учасників, справжня акупунктура зменшувала частоту та вираженість мігренозних болів. Наприкінці дослідження частота нападів мігрені зменшилася у 3,2 раза в групі акупунктури, у 2,1 раза в групі імітації голковколювання та в 1,4 раза в контрольній групі.

Отже, результати показують, що голковколювання дійсно може допомогти в боротьбі з мігренню. Водночас той факт, що учасники з групи імітації акупунктури також відчували зменшення симптомів, може вказувати на існування ефекту плацебо.

Коли звернутися до лікаря

Пацієнтові з мігренню обов’язково слід поговорити з лікарем, якщо у нього з’явилися нові симптоми або змінився звичний характер головного болю. Як вже зазначалося, у деяких випадках головний біль може свідчити про дуже серйозне захворювання, тому важливо, щоб хворий отримав точний діагноз.

Слід пам’ятати, що акупунктура не може завжди і повністю заміняти наукову (доказову) медицину. Деякі головні болі вимагають негайної медичної допомоги, і не варто намагатися лікувати їх голковколюванням.

Головні болі після удару в голову, головні болі, які постійно посилюються, і незвично сильні головні болі можуть свідчити про те, що людині потрібна негайна медична допомога. Іноді головний біль може бути пов’язаний з хронічними захворюваннями, такими як стрибок артеріального тиску або алергічна реакція, які необхідно діагностувати.

Так само, пацієнтові слід звернутися до лікаря, якщо ліки від головного болю або голковколювання не знімають симптоми або погіршують їх.

Висновки

Мігренозний біль здатний викликати симптоми, які роблять повсякденне життя складним. Зростаюча кількість досліджень показує, що акупунктура може допомогти деяким людям, що страждають на мігрень, зменшити її симптоми.

Водночас пацієнти з мігренню повинні розглянути можливість звернення у лікувальний заклад до фахівця з головного болю, особливо якщо ліки або голковколювання не дають результату. Правильна комбінація медичних втручань, яка може включати і акупунктуру, здатна допомогти деяким хворим з мігренню полегшити симптоми.

Електронне джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/acupuncture-for-migraines

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
15 березня 2024
Поліпрагмазія при мігрені: коли «більше» зовсім не означає «краще»
Мігрень – це неврологічне захворювання, одним з основних проявом якого є сильний головний біль. Він виникає епізодично і часто супроводжується нудотою, блюванням та підвищеною чутливістю до світла.
9 листопада 2023
Профілактика мігрені – завдання цілком реальне
Головний біль мігренозного походження є потужним фактором інвалідизації; мігрень також стає причиною частих відвідувань поліклініки і навіть викликів бригад невідкладної допомоги, що створює значний тягар для здоров’я та бюджету людини. Частий головний біль входить до п’ятірки найпоширеніших причин відвідування відділень невідкладної допомоги та до двадцятки найпоширеніших причин відвідування поліклініки.
18 вересня 2023
Таблетки від мігрені
Точна причина мігрені невідома, однак вважається, що хвороба найчастіше має спадковий характер.
4 липня 2023
Базилярна мігрень та її особливості
Базилярна мігрень – це хронічний розлад здоров’я, який зазвичай супроводжується періодичними нападами сильного головного болю і такими симптомами як нудота та підвищена чутливість до світла. Проте, під час епізоду базилярної мігрені у людини може бути й багато інших симптомів.