Люди, схильні до мігрені, відрізняються чутливістю до певних продуктів харчування. Від прийому їжі до розвитку реакції на якийсь продукт може пройти від півгодини до 72 годин, тому досить важко її визначити.
Зміст
Саме тому лікарі рекомендують вести щоденник харчування, куди записувати час, спожиті продукти та їхню кількість, а також будь-які симптоми, які з'являються після прийому їжі. Якщо є підозра, що якийсь продукт провокує напад мігрені, можна спробувати визначити це наступним шляхом. Краще почати з консервативної дієти, яка не містить ніяких провокаційних продуктів, а вже через якийсь час можна починати пробувати один новий продукт не частіше ніж раз на три дні, і відслідковувати будь-які закономірності/зміни симптомів мігрені. Внесення змін до свого раціону може допомогти запобігти нападам мігрені або зменшити їхню частоту.
Деякі продукти та хімічні речовини, які містяться у них, можуть провокувати напади мігрені. Не існує загального списку продуктів або напоїв, прийом яких однозначно призводив би до нападу, адже кожна людина унікальна. Але багато людей на підставі власного досвіду стверджують, що деякі продукти провокують мігрень. До них належать:
Тому при терапії мігрені рекомендується виключити можливі продукти-тригери і поспостерігати за зміною стану. Можливо, допоможе обмеження вживання солоних і жирних продуктів, перехід на дієту з низьким глікемічним індексом або дієту з низьким вмістом тираміну. Потрібно пробувати, записувати до щоденника спостереження зміни в стані здоров'я і шукати свій оптимальний раціон. Деякі дослідження вказують на те, що проблема може бути не в самих продуктах, а в стані голоду, який передує вживанню продуктів. У голодної людини знижується рівень цукру в крові, що саме по собі може стати причиною початку головного болю. Крім того, голод підсилює роботу гіпоталамуса, в якому розташований центр, що відповідає за відчуття голоду і насичення.
Якщо організм тривалий час не отримує їжу, до гіпоталамуса надходять тривожні сигнали від різних органів і систем, що теж може стати причиною головного болю.
Щоб зрозуміти, чи є причиною нападів голод, вживані продукти або поєднання цих двох чинників, необхідні додаткові дослідження.
Можливою причиною мігрені називають і температуру їжі. Існує припущення, що занадто гаряча або занадто холодна їжа може спровокувати напад. Варто враховувати, що тригери мігрені можуть доповнювати один одного. Наприклад, перевтома є тригером мігрені для багатьох людей, так само, як і пропуск прийому їжі.
Якщо людина не виспалась, а потім, поспішаючи з ранку, пропустила сніданок, у неї буде набагато більше шансів отримати напад мігрені.
Було помічено, що вживання в їжу деяких продуктів знижує частоту нападів мігрені. Рекомендується відмовитися від оброблених харчових продуктів на користь цільних, необроблених. Якщо людина помітила, що при вживанні продуктів зі штучними ароматизаторами, підсолоджувачами або консервантами частішають напади мігрені, варто намагатися уникати їх. Деякі продукти містять велику кількість мінералів, вітамінів і жирних кислот, які можуть допомогти запобігти мігрені:
Якщо людина виявила у себе симптоми, схожі на симптоми мігрені, необхідно звернутися до лікаря. Правильний діагноз є ключем до ефективного лікування.