Харчові тригери мігрені

Люди з мігренню часто помічають, що напади мігрені можуть провокувати певна їжа чи напої, обставини чи події. Ці провокуючі фактори називаються тригерами. Безумовно, не у кожного нападу мігрені є тригер, проте якщо такий взаємозв’язок помічений, то найкращий спосіб спробувати попередити напад – це вивчити свої тригери і зробити все можливе, щоб їм запобігти. Для деяких людей це значить відмовитися від певних продуктів.

Чому певна їжа спричиняє головний біль?

Точна причина початку мігрені невідома, проте усі лікарі погоджуються з тим, що напади мігрені спровоковані короткочасними змінами в мозковій діяльності. Також вони впливають на кровоносні судини та нервові сигнали. Як наслідок, виникає пульсуючий головний біль, який може тривати декілька днів.

Багато факторів можуть провокувати напад мігрені, наприклад, певні ліки, гормональні зміни або дефіцит сну. Також важливу роль відігріє дієта. Приблизно у 10% людей, які страждають на мігрень, вживання певних продуктів є спусковим гачком.

Продукти, яких слід уникати

Найрозповсюдженішими тригерними продуктами є:

  • дріжджова випічка, наприклад, хліб на заквасці, рогалики, пончики;
  • шоколад;
  • кисломолочні продукти, наприклад, йогурт або кефір;
  • соки чи фрукти, такі як цитрусові, сухофрукти, банани, малина, слива, папайя, маракуйя, інжир, фініки чи авокадо;
  • горіхи чи горіхове масло;
  • оливки;
  • соєві продукти;
  • помідори, квасоля, кукурудза, квашена капуста.

Також необхідно зменшити споживання витриманого сиру, оскільки в його складі міститься велика кількість тіаміну – природної сполуки, яка утворюється у багатих на білок продуктах при їх старінні. Це:

  • Голубі сири.
  • Брі.
  • Чеддер.
  • Моцарела.
  • Мюнстер.
  • Пармезан.
  • Швейцарський сир.

Також слід уникати вживання певних добавок, хімічних речовин, які добавляються у їжу для покращення смакових якостей.

Глутамат натрію

Глутамат натрію – це основний інгредієнт соєвого соусу. Він може спричиняти напад мігрені протягом 20 хвилин після вживання такого продукту.

Нітрати і нітрити

Ці хімічні речовини містяться у багатьох м’ясних продуктах, таких як хот-доги, шинка і бекон. Потрапляючи в організм, вони зумовлюють набряк кровоносних судин, що може спричинити головний біль.

Також уважно ставитись слід і до напоїв. Багатьом людям відомо, що червоне вино здатне спричинити напад мігрені, проте й інші алкогольні напої, такі як пиво, шампанське та інші міцні напої можуть зумовити головний біль і запаморочення. Певні інгредієнти алкоголю спричиняють незвичну поведінку хімічних речовин і кровоносних судин у мозку, і для цього зовсім не потрібно проводити ніч у барі. Деяким людям достатньо зовсім трохи алкоголю, щоб спричинити головний біль.

Кофеїн

Кофеїн також може спричинити напад мігрені, тому вживання кофеїну слід обмежити до 200 міліграм в день. Це приблизно одна невеличка чашка кави. Слід пам’ятати, що не тільки кава та газовані напої містять кофеїн. Він також є і в шоколаді.

При цьому кофеїн може не тільки спровокувати напад мігрені, а й «обірвати» його.

Працює це так. Під час нападу мігрені сповільнюється робота шлунково-кишкового тракту. Прийняті таблетки залишаються в шлунку, а повинні всмоктуватися в кишечнику. Кофеїн підсилює моторику шлунково-кишкового тракту і допомагає знеболюючим всмоктуватися.

А ще кофеїн володіє і прямим протимігренозними дією - тому входить до складу різних комбінованих знеболюючих. Але важливо пам'ятати, що не можна зловживати такими ліками, оскільки надмірний прийом кофеїну може зробити напади мігрені частішими та сильнішими.

Перевірте харчові звички

Не тільки їжа, яку вживає людина, може зумовлювати мігрень. Певні уподобання у режимі харчування також відіграють важливу роль. Голова може заболіти, якщо людина:

  • пропускає прийом їжі;
  • п’є недостатньо води.

Щоб попередити мігрень, необхідно:

  • обирати якісні продукти;
  • їсти багато здорових і свіжих продуктів, таких як фрукти й овочі;
  • уникати оброблених продуктів та напівфабрикатів;
  • замість 3 прийомів їжі обрати 5-6 міні-порцій. Це попередить «голодний» головний біль;
  • пити багато води (не менше 8 склянок щодня);
  • уникати стресу (відчуття напруження та стурбованості може бути достатньо, щоб почався головний біль).

Як дотримуватися елімінаційної дієти

При підозрі, що певні продукти чи напої спричиняють мігрень, може допомогти елімінаційна дієта. Спочатку слід повністю відмовитися від продуктів, які можуть зумовити напад мігрені, а потім поступово додавати їх назад. Якщо симптоми мігрені повертаються, це є ознакою того, що мігрень виникає через певний продукт.

Не слід виключати усі продукти, які можуть спричинити мігрень одразу. Це тільки ускладнить визначення того, які із них впливають на людину. Окрім того, такі обмеження можуть бути шкідливими для дітей та вагітних. Замість цього слід прибирати по одному потенційному тригеру їжі, слідкувати за своїм самопочуттям упродовж наступного місяця. Це допоможе визначити, чи є даний продукт тригером, чи можна продовжити його вживати. Якщо трапився напад мігрені, не слід розглядати у якості тригера продукти, які вживались у цей день. Слід згадати продукти, які були вжиті 3 дні тому.

Якщо симптоми мігрені не зникнуть при застосуванні дієти, необхідно порадитись із лікарем і переглянути ті препарати, які пацієнт приймає для лікування інших захворювань, наприклад, ті, що лікують астму, серцеві захворювання та які можуть спричинити мігрень. Це також стосується і протизаплідних пігулок, і добавок для схуднення. Проте, не варто припиняти приймання препаратів і змінювати їхнє дозування до моменту консультації у свого лікаря.

Існує багато продуктів, які можуть бути тригерами мігрені, і ретельне дотримання рекомендацій та порад лікаря може допомогти у боротьбі із мігренозним головним болем.

Електронні джерела:

  1. https://www.webmd.com/
  2. Rothrock J.F. «The truth about triggers». // Headache. – 2008. – v.48. – p.499-500

UA-ACIN-EIM-032021-065

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
6 квітня 2021
Методи розслаблення при мігрені та головному болю
Щоб навчитися розслаблятися і позбуватися мігрені та звичайного головного болю, перш за все, людині необхідно ретельно вивчити свої звички дихання, аби змінити їх так, щоб це допомагало розслаблятися.
6 квітня 2021
Що потрібно знати про екологічні та погодні тригери мігрені?
Часто люди, які страждають на мігрень, зауважують, що їхній стан може змінюватися зі зміною погоди, і навіть жартома називають себе барометром. Вони точно можуть сказати, коли погода починає змінюватися, оскільки для них зміна погоди є тригером початку нападу мігрені.
23 березня 2021
Мігрень: ви питаєте, ми відповідаємо
20 березня 2021 року відбулась пряма трансляція "Мігрень: ви питаєте, ми відповідаємо". Завдяки надзвичайній активності глядачів, під час ефіру було зібрано понад 50 запитань. У матеріалі нижче надано письмові відповіді на питання, які спікери не встигли озвучити під час трансляції.
9 березня 2021
Харчові тригери мігрені
Люди з мігренню часто помічають, що напади мігрені можуть провокувати певна їжа чи напої, обставини чи події. Ці провокуючі фактори називаються тригерами. Безумовно, не у кожного нападу мігрені є тригер, проте якщо такий взаємозв’язок помічений, то найкращий спосіб спробувати попередити напад – це вивчити свої тригери і зробити все можливе, щоб їм запобігти. Для деяких людей це значить відмовитися від певних продуктів.