Використання ботулотоксину при мігрені

Використання ботулотоксину при мігрені

У багатьох випадках лікування мігрені за допомогою традиційних знеболюючих препаратів (нестероїдні протизапальні засоби, парацетамол, ацетилсаліцилова кислота і т.д.) виявляється недостатньо ефективним для купірування болю, а також не має профілактичного ефекту.

Зміст

З іншого боку, застосування спеціальних лікарських засобів, призначених саме для терапії мігрені, незважаючи на досить високу ефективність обмежена частотою нападів, так як їх не рекомендується використовувати більше 9 разів на місяць.

Тобто, обидва цих класи препаратів служать більшою мірою для терапії епізодичної мігрені, ніж для хронічної.

Під хронічною формою мігрені маються на увазі сильні, як правило, односторонні, головні болі, які спостерігаються протягом не менше 15 днів щомісяця.

З огляду на значну поширеність мігрені в популяції дорослого населення планети (11% -12%), пошук нових, немедикаментозних методів лікування таких головних болів був і залишається дуже актуальним.

З цієї точки зору безсумнівний практичний інтерес представляє використання електричних імпульсів і / або магнітного поля для зміни проходження нервових сигналів в головному мозку (метод нейромодуляціі), а також інший метод лікування мігрені без застосування лікарських препаратів - ін'єкції ботулотоксину А в тканини обличчя і голови.

У природі ботулотоксин А являє собою продукт життєдіяльності бактерій Clostridium botulinum і є дуже сильним нейротоксином білкової природи. В організмі ссавців ботулотоксин викликає параліч дихальної мускулатури і міокарда, що зазвичай призводить до смерті.

У малих дозах ін'єкції очищеного ботулотоксину А в мімічні м'язи обличчя викликають їх тимчасовий параліч, а втрата м'язами здатності до скорочення призводить до розгладження зморшок і ефекту омолодження. Свого часу ще в ході клінічних досліджень ефективності ботулотоксину для поліпшення зовнішнього вигляду шкіри обличчя вчені помітили, що у учасників, які страждали на мігрень, спостерігалося помітне зменшення числа нападів головного болю і його інтенсивності.

Відкриття цього явища дуже швидко призвело до того, що лікувальний і профілактичний ефект ін'єкцій ботулоксіна А в тканини голови щодо мігрені був доведений експериментально і в даний час цей метод лікування і профілактики мігрені стає все більш популярним.

Особливості застосування ботулотоксину при лікуванні мігрені

Ін'єкції ботулотоксину в мімічні м'язи обличчя - найпопулярніша процедура пластичної хірургії в усьому світі. Потенціал таких ін'єкцій для терапії головного болю був випадково виявлений в 1998 році пластичним хірургом доктором Уїльямом Байндером (William Binder), який зазначив, що лікування за допомогою препаратів ботулотоксину гіперфункціональних складок шкіри у верхній частині обличчя (в області чола, скроневої області і / або області міжбрівних складок) було пов'язано зі значним поліпшенням супутньої мігрені або хронічного головного болю.

Перше плацебо-контрольоване подвійне сліпе дослідження за участю пацієнтів (123 особи), які страждали на мігрень (2-8 нападів мігрені в місяць) було проведено в 2000 році. Учасники були рандомізовані в три групи і отримували або плацебо, або 25 або 75 мишачих одиниць (МО) ботулотоксину A. Було виявлено, що введення 25 МО препарату перевершувало плацебо в зниженні кількості щомісячних нападів мігрені, тоді як між групою 75 МО і групою плацебо відмінностей виявлено не було.

Подібні дослідження досить активно тривали протягом наступного десятиліття, що в кінцевому підсумку призвело до того, що у вересні 2011 року FDA (Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів США) дозволило застосовувати ін'єкції ботулотоксину для лікування хронічної мігрені.

Ботулотоксин паралізує м'язи, в які він вводиться. Встановлено, що препарат допомагає при мігрені, завдяки тому, що він блокує передачу больових сигналів між головою і шиєю і центральним мозком, де виникає вогнище патологічного збудження, що викликає мігренозний напад.

Разом з тим, слід розуміти, що ін'єкції ботулотоксину - це не панацея від мігрені. Фактично, у випробуваннях, що призвели до його схвалення, у тих, хто отримував ін'єкції цього препарату, було всього приблизно на 2 дні з головним болем менше в місяць в порівнянні з тими, хто отримував плацебо, хоча кількість годин головного болю на місяць зменшувалася приблизно на 1/3.

Однак було виявлено, що у учасників досліджень, які отримували препарати, що містять ботулотоксин, спостерігалося підвищення функціональності і здатності до виконання повсякденних справ навіть тоді, коли у них дійсно боліла голова.

В ході 2 клінічних випробувань, які призвели до позитивного рішення FDA, використовувався стандартизований набір ін'єкцій, званий протоколом PHASE III Research Evaluating Migraine Prophylaxis Therapy (PREEMPT).

Відповідно до цього протоколу, який був розроблений і ретельно протестований, 31 ін'єкція по 5 МО кожна (155 МО за все) вводяться в запропоновані місця на лобі, з боків голови, а також на потилиці і шиї. Ін'єкції проводяться безпосередньо під шкіру, в результаті чого на цьому місці утворюється невеликий міхур або пухир, який зникає протягом декількох годин.

Хоча косметичний ботулотоксин хімічно ідентичний тому, який використовується при хронічної мігрені, кількості ін'єкцій та місця, протестовані і схвалені для лікування головного болю, значно відрізняються від тих, які використовуються для ін'єкцій при інших показаннях. Ботулотоксин в цілому добре переноситься і зазвичай не викликає системних побічних ефектів. Однак близько 9% людей повідомляють про біль в шиї, 5% про головні болі, а у 4% може спостерігатися птоз (опущення століття), який має тимчасовий характер.

Крім того, близько 3% пацієнтів після ін'єкцій препарату ботулотоксину відчувають м'язові болі, а у 2% спостерігається параліч м'язів обличчя, піднесений брів або м'язові спазми. Всі ці явища мають тимчасовий характер. Пацієнти також часто помічають, що вони не можуть морщити лоб після ін'єкцій ботулотоксину, і, коли така здатність відновлюється, це може бути ознакою того, що дія препарату закінчується. Тривалість ефективності ботулотоксину становить приблизно 3 місяці, іноді менше.

Алергія на препарати, що містять ботулотоксин зустрічається рідко, але, як і на будь-який інший лікарський засіб, вона можлива і варіюється від місцевої реакції до важкої алергії, розвиток якої, як вважається, може бути пов'язано з одночасним застосуванням інших лікарських препаратів.

У науковій літературі є повідомлення і про проблеми з диханням, промовою і ковтанням після ін'єкцій ботулотоксину, але ці події, мабуть, відбувалися у пацієнтів, яким вводили препарат у великих кількостях, і такі випадки не були зареєстровані в великих дослідженнях хронічної мігрені. Ботулотоксин не пройшло перевірку при вагітності, тому його не можна призначати вагітним жінкам або жінкам, які можуть завагітніти протягом 3 місяців після його введення. Він не тестувався у осіб молодше 18 років і тому не показаний для цієї вікової групи хворих з мігренню.

Весь процес ін'єкції займає близько 10-15 хвилин, після чого пацієнти можуть їхати додому і повернутися до нормальної діяльності. Ботулотоксин є ефективним профілактичним втручанням у багатьох пацієнтів з хронічною мігренню при неефективності стандартних методів терапії.

Пацієнтам, які отримують ін'єкції ботулотоксину з приводу мігрені, доцільно вести щоденник із зазначенням днів, коли спостерігалася головний біль, з фіксацією її інтенсивності і тривалості як до, так і після введення препарату. Зазвичай перші ознаки поліпшення спостерігаються 4 тижні після ін'єкцій, хоча у багатьох пацієнтів позитивний ефект розвивається раніше.

Існують переконливі докази того, що в разі ефективності цього методу ін'єкції ботулотоксину мають кумулятивний ефект з поліпшенням терапевтичної відповіді на кожен цикл, що проводиться кожні 3 місяці протягом року. Таким чином, використання ботулотоксину протягом 2-3 циклів здатне привести до поліпшення, яке не спостерігається при одноразовому введенні.

Однак в разі відсутності поліпшення після 2-3 курсів ін'єкцій, таке лікування слід скасувати. При наявності ефекту ін'єкції повторюють кожні 3 місяці.

Для перевірки можливості припинення ін'єкцій треба збільшити часовий інтервал між циклами і, якщо головні болі не підсилюються, введення ботоксу можна припинити.

Після припинення прийому препарату пацієнтам слід продовжувати вести щоденник головного болю, щоб переконатися в тому, що частота, інтенсивність або тривалість мігрені після скасування препарату не збільшуються. Хронічна мігрень є серйозною проблемою для людей, які страждають на це захворювання, яке чинить негативний вплив на якість життя самих хворих, а також членів їх сімей. Хоча при мігрені ін'єкції ботоксу не призводять до повного зцілення, цей метод все ж являє собою прорив в лікуванні болісної хвороби.

Джерела:

https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/onabotulinum-a-migraine-use/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5367647/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628659/

https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-018-0921-8

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
15 березня 2024
Поліпрагмазія при мігрені: коли «більше» зовсім не означає «краще»
Мігрень – це неврологічне захворювання, одним з основних проявом якого є сильний головний біль. Він виникає епізодично і часто супроводжується нудотою, блюванням та підвищеною чутливістю до світла.
9 листопада 2023
Профілактика мігрені – завдання цілком реальне
Головний біль мігренозного походження є потужним фактором інвалідизації; мігрень також стає причиною частих відвідувань поліклініки і навіть викликів бригад невідкладної допомоги, що створює значний тягар для здоров’я та бюджету людини. Частий головний біль входить до п’ятірки найпоширеніших причин відвідування відділень невідкладної допомоги та до двадцятки найпоширеніших причин відвідування поліклініки.
18 вересня 2023
Таблетки від мігрені
Точна причина мігрені невідома, однак вважається, що хвороба найчастіше має спадковий характер.
4 липня 2023
Базилярна мігрень та її особливості
Базилярна мігрень – це хронічний розлад здоров’я, який зазвичай супроводжується періодичними нападами сильного головного болю і такими симптомами як нудота та підвищена чутливість до світла. Проте, під час епізоду базилярної мігрені у людини може бути й багато інших симптомів.