Единбурзька шкала післяпологової депресії

Единбурзька шкала післяпологової (постнатальної) депресії (Edinburgh Postnatal Depression Scale) – клінічна скринінгова методика, представлена у вигляді опитувальника для самостійного проходження.

Единбурзька шкала післяпологової депресії призначена для виявлення депресивних розладів у передпологовому та післяпологовому періодах, у тому числі в епідеміологічних масштабах.

Единбурзька шкала післяпологової депресії: клінічна значимість

Единбурзька шкала післяпологової депресії була розроблена в 1987 році фахівцями з Единбурга та Лівінгстона. В якості базової методики була обрана «Шкала самооцінки депресії Цунга», а також менш відомі у нас інструменти психодіагностики таких авторів, як Snaith, Bedford, Foulds.

Автори Edinburgh Postnatal Depression Scale відібрали з інших методик пункти, що характеризують емоційний стан молодих матерів як депресивний з високим ступенем достовірності. Методика проста, заповнюється пацієнткою самостійно, час заповнення становить близько 5-6 хвилин. Чутливість методики становить 86%, специфічність – 85,4%.

Единбурзька шкала післяпологової депресії застосовується для масових обстежень молодих матерів для виявлення осіб, які потребують консультації фахівця.

Крім іншого, дана методика може бути використана для діагностики депресивних розладів і батьків новонароджених.

Ще однією відмінною особливістю Edinburgh Postnatal Depression Scale є відсутність в опитувальнику діагностики соматичних симптомів депресії, що при різних умовах може бути як позитивним, так і негативним.

Единбурзька шкала післяпологової депресії: опис

Внутрішня структура шкали досить проста: опитувальник складається з 10 пунктів, на кожен з яких дається один із 4 варіантів відповіді з градацією за 4 ступенями тяжкості.

Шкала містить твердження, що виявляють такі психопатологічні феномени: відчуття провини, тривогу і занепокоєння, паніку, нездатність сміятися, копінг-дефіцит, труднощі засинання через відчуття, що людина є нещасною, смуток, плаксивість і думки про самоушкодження.

Інструкція / опитувальник

Інструкція: «Ви зараз вагітні, або недавно народили, тому ми хотіли б дізнатися, як ви почуваєтеся. Будь ласка, відзначте в кожному пункті твердження, найбільш відповідне вашому стану протягом останнього тижня, не тільки сьогодні».

  1. Я була готова сміятися і бачити світлий бік того, що відбувається

  2. Я дивилася в майбутнє із задоволенням до оточуючих обставин

  3. Я без потреби звинувачувала себе, якщо щось відбувалося неправильно

  4. Мені було тривожно і неспокійно без видимої причини

  5. Я відчувала переляк або паніку без значного приводу

  6. Обставини були сильніші від мене

  7. Я була така нещасна, що навіть погано спала

  8. Я сумувала або була нещасна

  9. Я була така нещасна, що навіть плакала

  10. Думка про нанесення шкоди собі виникала у мене...

Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
17 квітня 2024
Аналізи на депресію: про роль лабораторних досліджень у діагностуванні депресії
Діагностування такого тяжкого захворювання як клінічна депресія потребує комплексного підходу, в першу чергу, тому що причини виникнення депресії різні й можуть включати спадкову схильність, перенесену психологічну травму, постійний стрес і навіть соматичні захворювання (наведений перелік причин, на жаль, неповний).
29 березня 2024
Психобіотики та дієта при депресії
Протягом багатьох десятиліть «золотим стандартом» лікування депресивних розладів вважалося поєднання медикаментозної терапії (препаратів з різних груп антидепресантів та деяких інших лікарських засобів) і психотерапії, тобто застосування словесного впливу на психіку людини, що страждає на психічний розлад (у даному випадку – на депресію) з терапевтичною метою.
13 лютого 2024
Судинна депресія: маловідома форма розладу настрою у похилому віці
Дані деяких досліджень стану й функціонування нервової системи, а також радіологічні дані про причетність судинних захворювань до розвитку деяких типів депресії у літніх людей стали основою опису судинної депресії, вікового розладу настрою. Клінічні й рентгенологічні прояви та часте поєднання з когнітивними розладами відрізняють її від інших типів депресії.
13 грудня 2023
Чи існують табу в розмовах з людиною, яка хворіє на депресію
Симптоми депресії, які відчувають хворі люди, включають втрату надії, відсутність мотивації та значне зниження активності у повсякденній діяльності. Кожен переживає депресію по-різному, і деякі люди можуть не відчувати того, про що повідомляють інші.