Альтернативні методи лікування депресії

Альтернативні методи лікування депресії

Будь-які зміни настрою в бік негативних емоцій багато хто звик пов'язувати з «депресією», що далеко не завжди вірно. Але оскільки діагноз вже готовий, значить, потрібно терміново лікуватися.

Зміст

Ось тільки цю почесну місію жертви «модної хвороби» покладають не на психіатрів або психотерапевтів, а на людей, які практично не мають уявлення про депресію, – на фітотерапевтів, гомеопатів, «народних цілителів» і т. д. (а то і зовсім починають боротися з нею самі). І при реальному захворюванні все це закінчується ускладненнями. Це – привід зробити огляд поширених нетрадиційних способів лікування депресії, щоб тверезо оцінити їх ефективність (і вартість). Можливо, ідея проконсультуватися з психіатром або психотерапевтом здасться більш здоровою: по-перше, лікар точно встановить діагноз (адже, все-таки, поганий настрій – це все ще не депресія), а по-друге, фахівець напевно не зашкодить здоров'ю (що нерідко трапляється при зверненні до всіляких цілителів).

Лікування депресії народними засобами

Від клінічної депресії трави не рятують – це серйозне захворювання, яке вимагає повного контролю лікаря. Хоча різні трав'яні збори або рослинні препарати можуть використовуватися для зниження окремих симптомів депресивного спектру: тривожності, безсоння, втоми і т.п. Використовуються пасифлора, валеріана, меліса, однак про їх призначення в якості препаратів для лікування великого депресивного розладу і мови бути не може, це просто відомі седативні засоби.

Таким чином, рослинні препарати в лікуванні депресії не використовуються. Проте існують винятки: з 2022 для лікування депресії легкого та помірного стану рекомендовані звіробій та шафран (при тому, шафран можна комбінувати з антидепресантами, і він не буде викликати серотоніновий синдром і фотосенсибілізацію, як звіробій). Звіробій продірявлений (Hypericum perforatum), вірніше, препарати на основі екстракту цієї лікарської рослини, використовуються в деяких випадках при легкій і помірній депресії, переважно в якості монотерапії. (Справа в тому, що при одночасному прийомі засобів на основі звіробою з деякими традиційними антидепресантами, звіробій може спровокувати серотоніновий синдром.) Як і будь-який інший антидепресант синтетичного походження, звіробій має побічні ефекти, вступає в лікарські взаємодії та має обмеження у застосуванні. Біологічно активним компонентом звіробою вважається сполука гіперфорин – вона відповідає не тільки за антидепресивну дію рослини, але й за небажані побічні ефекти. Зокрема, гіперфорин може призвести до прискореного метаболізму в організмі деяких лікарських засобів, що спричинить падіння їх концентрації в крові та, відповідно, зниження ефективності терапії. Препарати, які містять звіробій, також пов'язані з високим ризиком фотосенсибілізації (підвищена чутливість шкіри і слизових на світлове випромінювання – ультрафіолет, сонячні промені або інше видиме випромінювання). З цих причин препарати на основі екстракту звіробою, незважаючи на своє рослинне походження, використовуються як будь-який інший антидепресант – з обережністю й лише за призначенням лікаря.

У цьому контексті варто нагадати, що гомеопатія при депресії є також неефективною. В цілому, будь-які гомеопатичні засоби були визнані медичними експертами як засоби без доведеної ефективності.

Лікування депресії ароматерапією

Ще з меншою довірою варто ставитися до інформації про ефективність ароматерапії при лікуванні депресії. Ароматерапія може розглядатися лише як SPA-процедура, яка допомагає зняти напруження після важкого робочого дня. Великий депресивний розлад – серйозний діагноз, який вимагає серйозного ставлення, тобто супроводу і контролю медичного фахівця, і жоден психіатр з медичним дипломом не буде лікувати клінічну депресію ароматерапією, а лише ліками та психотерапевтичними методиками. Звичайно, ароматерапію можна рекомендувати, але лише як засіб для створення позитивного настрою – для пацієнтів з депресією це вкрай важливо.

Масаж від депресії

Масаж не виліковує депресію, хоча в деяких випадках допоможе полегшити фізичні симптоми, пов'язані з цим захворюванням. Наприклад, масаж може допомогти полегшити скутість, біль у спині або в суглобах, м'язовий біль. Також деякі масажні техніки використовуються для того, щоб зняти втому й усунути проблеми зі сном. У комплексній терапії депресії масаж застосовується, але як самостійний метод лікування – не ефективний.

Як правило, щоб зменшити стрес або підвищити рівень енергії, використовуються наступні практики:

  • шиацу: ця методика передбачає тиск на певні точки тіла (схожа на голковколювання);
  • рефлексотерапія: передбачається тиск на певні точки кінцівок, які, як вважається, є проекціями різних органів;
  • ароматерапевтичний масаж: ця методика об'єднує ароматерапію та різні масажні техніки (в першу чергу, розслаблюючі).

Голковколювання при депресії

Приблизно те ж, що і про масаж, можна сказати про акупунктуру (голковколювання) при депресії: як перша або єдина лінія терапії вона не застосовується, але як допоміжний метод – цілком може підійти.

Однак усі подібні практики мають свої обмеження, й самі по собі голковколювання або масаж не забезпечать довгострокового полегшення симптомів депресії. Справа в тому, що вони не впливають ні на емоційні, ні на біохімічні порушення, пов'язані з цим розладом, тому ні в якому разі не повинні використовуватися в якості альтернативи традиційним методам лікування депресії.

Лікування депресії кольоротерапією

Кольоротерапія (або хромотерапія) – метод нетрадиційної медицини, який припускає, що вплив різних кольорів спектру має терапевтичний ефект на нервову систему. Однак кольоротерапія не спирається на науковий метод, а дослідження не підтвердили її ефективність, так що вона вважається псевдонауковою методикою. Це означає, що про ефективне лікування депресії кольоротерапією навіть не йдеться.

Лікування депресії музикою

А ось це дійсно ефективний метод. Його розробили ще еллінські мудреці. Наприклад, давньогрецький філософ Ямвлих (242-325 рр. н.е.) повідомляє, що Піфагор умів за допомогою музики кардинально змінити настрій людини: так він припиняв гнів, смуток, жаль, допомагав подолати страх, хворобливу пристрасть та надлишок негативних емоцій (фактично, лікував симптоми депресії). Підібравши відповідні мелодії, Піфагор міг регулювати апетит, усувати агресію або позбавляти від астенії. Згідно із записами філософа, результат музичної терапії Піфагора був навіть трохи ефективнішим, ніж лікування за допомогою відомих на той час лікарських засобів.

Однак у наші дні можливості фармакології набагато ширші, вже розроблені й добре перевірені ефективні антидепресанти, які позбавляють від симптомів розладів настрою. Саме тому медикаментозна терапія відноситься до першої лінії терапії депресії, і лікування депресії музикою розглядається лише як незначне, хоч і корисне доповнення у комплексному лікуванні цього захворювання.

У наші дні доповнити музичним репертуаром свої методи терапії намагаються лікарі багатьох спеціальностей – клінічні психологи, неврологи, педіатри... Музика показала відносну ефективність у лікуванні пацієнтів з різними розладами особистості, а також дітей з аутизмом. Проте наукові обґрунтування для застосування нових клінічних підходів до лікування тяжких психічних і неврологічних розладів ще не сформовані. Як мінімум, тільки з цієї причини жоден фахівець не розглядає лікування депресії музикою як самостійну терапію, це тільки допоміжний спосіб, який допомагає впоратися з депресивним розладом (причому не всім пацієнтам однаково).

Література

  1. https://www.nice.org.uk/guidance/conditions-and-diseases/mental-health-and-behavioural-conditions/depression
  2. https://dsm.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.books.9780890425596.dsm04
  3. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/depression/index.shtml
  4. https://www.psychguides.com/guides/depression-symptoms-causes-and-effects/
  5. https://www.healthline.com/health/depression/massage-therapy#uses
до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
29 березня 2024
Психобіотики та дієта при депресії
Протягом багатьох десятиліть «золотим стандартом» лікування депресивних розладів вважалося поєднання медикаментозної терапії (препаратів з різних груп антидепресантів та деяких інших лікарських засобів) і психотерапії, тобто застосування словесного впливу на психіку людини, що страждає на психічний розлад (у даному випадку – на депресію) з терапевтичною метою.
13 лютого 2024
Судинна депресія: маловідома форма розладу настрою у похилому віці
Дані деяких досліджень стану й функціонування нервової системи, а також радіологічні дані про причетність судинних захворювань до розвитку деяких типів депресії у літніх людей стали основою опису судинної депресії, вікового розладу настрою. Клінічні й рентгенологічні прояви та часте поєднання з когнітивними розладами відрізняють її від інших типів депресії.
13 грудня 2023
Чи існують табу в розмовах з людиною, яка хворіє на депресію
Симптоми депресії, які відчувають хворі люди, включають втрату надії, відсутність мотивації та значне зниження активності у повсякденній діяльності. Кожен переживає депресію по-різному, і деякі люди можуть не відчувати того, про що повідомляють інші.
11 грудня 2023
Резистентна депресія: «похмура» назва зовсім не означає відсутності методів лікування
Депресію зазвичай лікують за допомогою лікарських засобів, психотерапії або їхнього поєднання, і найчастіше після такого лікування симптоми депресивного розладу зникають. Проте іноді симптоми хвороби після типового лікування спостерігаються й далі. У таких випадках лікарі вважають, що у пацієнта є «резистентна депресія» (РД), або «терапевтично резистентна депресія» (ТРД).