Деменція та дієтарні антиоксиданти: пошуки ефективної профілактики важкої хвороби

Як встановили дослідники, оксидативний стрес (окислювальний стрес), який виникає внаслідок дисбалансу між виробленням і накопиченням активних форм кисню (АФК) у клітинах і тканинах та здатністю біологічної системи забезпечити детоксикацію цих реактивних продуктів, відіграє величезну роль у виникненні практично всіх нейродегенеративних захворювань, до яких належать й усі форми деменції.

Зміст

Варто наголосити, що наразі немає ефективних специфічних лікарських засобів для лікування деменції. Так, наприклад, згідно з реєстром ВООЗ, на цей момент у світі на стадії розробки знаходяться лише 170 потенційних препаратів для лікування хвороби Альцгеймера (найпоширенішої форми деменції), на відміну від 433 препаратів для діабету та 6833 – для лікування онкологічних захворювань. Це пов’язують із більшою тривалістю випробувань, більшими витратами, обмеженою кількістю доступних біомаркерів, а також високим ризиком невдачі.

На сьогоднішній день єдиним ефективним способом вирішення ситуації є спроби запобігти деменції шляхом лікування розладів, які, як показали дослідження, підвищують ризик розвитку різних форм деменції, як-от захворювання судин, цукровий діабет, ожиріння та відсутність фізичної активності.

На цьому тлі зростає інтерес вчених до пошуку нефармакологічних засобів зниження ризику розвитку деменції, включаючи зміни способу життя та дієти.

Особливий інтерес викликають дієти, збагачені антиоксидантами, сполуками, які можуть запобігти або уповільнити пошкодження клітин, спричинене оксидативним стресом.

Під час нового дослідження американські вчені з Національного інституту старіння США досліджували, чи пов’язані антиоксиданти в крові з ймовірністю розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Результати цього дослідження були нещодавно (наприкінці травня 2022 р.) опубліковані в науковому виданні Neurology.

Дієтарні антиоксиданти мають потенціал для профілактики деменції

Ось основні висновки, які зробили автори статті у журналі Neurology:

  • Вищі рівні в крові певних антиоксидантів були пов’язані зі зниженим ризиком розвитку хвороби Альцгеймера (ХА) або інших форм деменції.
  • Необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи може додавання цих антиоксидантів до раціону запобігти або уповільнити зниження когнітивних функцій.

Антиоксиданти – це сполуки, які зазвичай містяться в овочах і фруктах та які допомагають захистити клітини від певного типу молекулярного пошкодження, тобто від шкідливого впливу надмірної кількості АФК. Деякі дослідження, проведені раніше, вже засвідчували, що високий рівень антиоксидантів у раціоні може допомогти запобігти розвитку деменції. Водночас інші дослідження такого ефекту не виявили. Під час усіх цих досліджень вчені, які їх проводили, просили людей згадати, яку їжу вони їли протягом тривалого періоду часу. Проте такі опитування не дуже точні.

А дослідницька група під керівництвом Мей А. Бейдун з Національного інституту старіння застосувала інший підхід до дослідження ефектів антиоксидантів. Ці вчені проаналізували зразки крові понад 7000 людей у віці від 45 до 90 років, які брали участь у національному дослідженні харчування NHANES, яке тривало між 1988 і 1994 роками.

Учасників розділили на три групи, залежно від початкової концентрації антиоксидантів, включаючи каротиноїди та вітаміни А, С та Е.

Дослідники спостерігали за учасниками, в середньому, протягом 16 років, щоб виявити, у кого пізніше розвинулась хвороба Альцгеймера або інша деменція.

Учені з групи Мей А. Бейдун досліджували зв’язок між рівнями певних антиоксидантів у крові та ризиком розвитку деменції в подальшому житті. Проаналізовані сполуки включали каротиноїди (антиоксидантні пігменти, які містяться в рослинах) і названі вище вітаміни.

Загалом учені виявили, що люди з вищим рівнем каротиноїдів у крові були менш схильні до розвитку деменції. Але, коли дослідники розширили свій аналіз, включивши в нього фактори способу життя, такі як куріння та дієта, а також соціально-економічні фактори, такі як освіта та дохід, користь від підвищення рівня каротиноїдів у крові зникла.

Проте, картина знову змінилася на краще, коли дослідники взяли до уваги вплив окремих каротиноїдів. Рівні деяких із них у крові залишалися пов’язаними зі зниженим ризиком розвитку деменції і після врахування інших факторів здоров’я, способу життя та соціальних факторів.

Автори дослідження повідомляють, що ступінь захисного ефекту все ж дещо зменшився після врахування даних факторів. Потенційно захисними каротиноїдами були лютеїн і зеаксантин із зелених листових овочів, і β-криптоксантин (бета-криптоксантин), який міститься в деяких цитрусових (мандарини, апельсини), а також у гарбузі, персиках та плодах папайї.

Як пишуть дослідники, підвищення рівня антиоксидантів лютеїну та зеаксантину знижувало ризик розвитку деменції на 7%. Водночас підвищення концентрації бета-криптоксантину призводило до зниження ймовірності виникнення деменції на 14%.

З іншого боку, рівні антиоксидантів вітамінів А, С і Е в крові не були окремо пов’язані з ризиком розвитку деменції.

Учені підкреслюють той факт, що, як показали додаткові аналізи, високий рівень вітамінів А та Е може навіть протидіяти позитивному впливу інших антиоксидантів. Отже, отримані результати свідчать про те, що захисні ефекти деяких антиоксидантів можуть залежати від наявності в організмі інших речовин.

Замість післямови

Попри отримане підтвердження ефективності деяких антиоксидантів для запобігання деменції, учені з Національного інституту старіння США досить обережні у своїх висновках. «Необхідні подальші дослідження, щоб перевірити, чи може додавання певних антиоксидантів до раціону допомогти захистити мозок від деменції», – вважає провідна дослідниця Мей А. Бейдун.

Водночас не викликає сумніву той факт, що до того моменту, коли біодоступність названих вище природних антиоксидантних сполук не буде покращена і не буде дана відповідь на важливі питання щодо того, коли починати лікування та які дози використовувати, надзвичайно важливо сприяти здоровому способу життя та правильній дієті, особливо серед дітей та молоді. Варто скористатися перевагами глобалізації та урізноманітнити свій раціон, додавши до нього продукти з антиоксидантними сполуками з усього світу. Наразі можна стверджувати, що такий підхід здатний покращити загальне здоров’я та відстрочити початок деменції або, можливо, навіть взагалі уникнути цього тяжкого захворювання.

Електронні джерела:

https://n.neurology.org/content/98/21/e2150.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7909256/

https://nihrecord.nih.gov/2022/06/24/study-looks-antioxidant-effects-dementia-risk

до списку статей Знайти лікаря
Рекомендуємо по цій темі:
30 серпня 2022
Деменція та дієтарні антиоксиданти: пошуки ефективної профілактики важкої хвороби
Як встановили дослідники, оксидативний стрес (окислювальний стрес), який виникає внаслідок дисбалансу між виробленням і накопиченням активних форм кисню (АФК) у клітинах і тканинах та здатністю біологічної системи забезпечити детоксикацію цих реактивних продуктів, відіграє величезну роль у виникненні практично всіх нейродегенеративних захворювань, до яких належать й усі форми деменції.
28 липня 2022
Стресовий розлад – доведений фактор ризику розвитку деменції
Деменція є однією з найбільших глобальних проблем сучасної медицини. Оскільки населення світу продовжує старіти та жити довше, очікується, що до 2050 року кількість людей у всьому світі, які страждають на деменцію, зросте до 130 мільйонів. З огляду на те, що наразі немає специфічних ліків від деменції, існує нагальна потреба визначити фактори ризику, які можна змінити, щоб запобігти або відстрочити настання деменції.
24 червня 2022
Йога та медитація здатні зменшити загрозу розвитку деменції
Тримісячний курс йоги та медитації може знизити ризик розвитку легких когнітивних порушень (ЛКП) у літніх людей. Зазвичай ЛКП прийнято вважати передвісниками хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.
10 листопада 2021
Деменція, хвороба Альцгеймера, інсульт – потенційні ускладнення хронічного болю
Результати нового дослідження свідчать про те, що хронічний генералізований біль може підвищувати ризик розвитку інсульту і всіх форм деменції, включаючи хворобу Альцгеймера. Підвищення ризику розвитку цих важких захворювань не залежить від таких факторів, як вік, загальний стан здоров’я чи соціально-демографічні умови.